Kontakta oss

UTRIKES

Vänsteraktivister greps – Anordnade soppkök för hemlösa

Publicerat

den

USA| När vänsteraktivisterna från nätverket Food Not Boombs började dela ut mat till de hemlösa i Tampa greps de av polisen. I den amerikanska delstaten Florida är det nämligen förbjudet att ge mat till hungriga människor som är fattiga.

I ett videoklipp från gripandet, som skedde i Lykes Gaslight Park i lördags, hör man hur människor börjar skandera anti-kapitalistiska slagord när polisen bryter upp aktivisternas solidaritetsarbete.

När polisen kom till platsen fick aktivisterna endast tre minuter på sig att avsluta hjälparbetet. Samtidigt flockades flera av stadens hemlösa runt soppköket för att få något varmt i magen. Totalt greps sju personer till följd av statens högervridna lagstiftning.

Solidaritetsaktion under tisdagen

Som ett resultat av statens behandling av aktivisterna utlystes en solidaritetsmanifestation tre dagar senare. När tisdagen den 10 januari väl kom hade fler människor anslutit sig för att dela ut bullar och mat till hemlösa. Polisen, som höll sig uppdaterade via sociala medier, var väl förberedda och dök upp som ett brev på posten. Några gripanden gjordes däremot inte. Flera personer ställde sig mellan polisen och de aktivister som delade ut mat till hemlösa – varpå polisen efter en stunds argumenterande vände på klacken och gick

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se