Kontakta oss

INRIKES

Antifascistiska massprotester väntar NMR-nazister: ”Alla till Göteborg”

Publicerat

den

Antifascistiskt uppmaning vid en hållplats i östra Göteborg - Foto:Aktuellt Fokus

GÖTEBORG I juli dömdes tre nazister från Nordiska Motståndsrörelsen för flera sprängdåd i Göteborg. 30 september planerar NMR att marschera genom staden. Nu manar antinazistiska göteborgare till massprotester.

Nordiska Motståndsrörelsens planerade närvaro i Göteborg väcker starka känslor. För bara ett par månader sedan dömdes tre personer från nazistorganisationen för inblandning i sprängdåd riktade mot vänstern och flyktingar. I efterhand har NMR gått ut med att dom inte tar avstånd från dåden. Nu har organisationen ansökt och fått tillstånd för att demonstrera – i den stad där terrordåden begicks.

Statens flata inställning till den nazistiska terrororganisationen har upprört många göteborgare och flera aktioner mot NMR har utannonserats. På Facebook har närmare 7000 personer meddelat intresse för  motdemonstrationen ”Inga nazister i Göteborg ”.

Arrangörerna bakom den stora massprotesten, paraplynätverket Göteborgs Antirasistiska Front, har redan stött på kritik från liberala tyckare och journalister som menar att antirasisterna borde ta avstånd från radikala socialister. Tidningen GT har även publicerat en hel ledartext där dom uppmanar människor att inte delta i de kommande protesterna. Antirasisterna själva uppmanar däremot alla demokratiska och antifascistiska krafter att ta sig till Göteborg för att försöka stoppa nazisterna. Arrangörerna skriver;

”Göteborgs Antirasistiska Front skriver att exakt tid och plats meddelas i sinom tid. Nätverket skriver även att nazisternas närvaro är oacceptabel och att dom manar alla demokratiska, antifascistiska krafter att sluta upp i Göteborg den 30 september.

”NMR är Sveriges i särklass mest våldsamma nazistorganisation. Det senaste året har medlemmar i NMR utfört en rad bombattentat mot flyktingboenden och en vänsterlokal i Göteborg. För ungefär ett år sedan mördade deras finska gren Jimi Karttunen i Helsingfors.

NMR:s organiserade öppna närvaro i Göteborg är oacceptabel. Vi kallar alla demokratiska, antifascistiska krafter till Göteborg för att 30 september protestera mot nazismen.

Alla till Göteborg, No pasarán”

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se