NOTISER

Är terrordåd endast attacker mot mänskligheten när de sker mot vita Européer?

kf1KRÖNIKA| En känsla av äckel sköljer över mig när jag går igenom händelseförloppen i internationella medier. Ordet “fruktansvärt” är det första ord som dyker upp i mitt huvud. Men det är ju så mycket mer än just fruktansvärt.
Det som har skett i Frankrike är under all kritik. Det är sannerligen en attack mot mänskligheten. Precis som alla andra attacker där civila urskiljningslöst väljs ut för att dö.

En åsikt som den etablerade politikerklassen inte riktigt verkar hålla med om. Åtminstone om man ser till deras fördömanden. Varför vet vi redan, vi har ju sett det så många gånger redan. Allt handlar om offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Samtidigt som världens toppolitiker kallar terrordåden i Paris för en “attack mot mänskligheten” och tävlar med varandra om att fördöma terrorn så grovt som möjligt, så undrar jag varför tystnaden om andra “attacker mot mänskligheten” är så kompakt?

Bara hittills i år har mängder med blodiga terrordåd ägt rum runtomkring i världen. Men bara för att nämna några så kan jag nämna att självmordsattackerna mot den massiva vänsterdemonstration i Turkiets huvudstad Ankara i Oktober då fler än hundra människor dog. Hörde vi några ord om “attacker mot mänskligheten” från President Obama då?

Var tog Angela Merkels fördömanden vägen då 147 människor mördades i al-Shabaabs terrorattacker på Garissa Universitetet i Kenya?

Hörde vi Storbritanniens premiärminister Cameron erbjuda Nigeria all sin tillgängliga hjälp efter att Boko Haram angrep civilbefolkningen i Baga? Terrorangreppen ledde till att nära 2000 personer uppges ha blivit mördade i attackerna som varade under flera dagar.

Nej dessa fruktansvärda dåd lyckades inte bli en “attack mot mänskligheten”. Det är knappt som om dessa dåd ens har ägt rum enligt västerländska mått mätt.

Vad är det som egentligen krävs för att attacker ska bli en attack mot mänskligheten i politikerklassens ögon? Svaret på frågan ligger i offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Effekten av ett sådant förhållningssätt skapar förmodligen mer polarisering i samhället än vad valfri terrororganisation vågar hoppas på. Tusentals afrikaner som mördas av salafistiska islamister resulterar i en knapp axelryckning. Effekten hos hela folk är slående och människor världen över ställer sig frågan om varför just deras lidande inte räknas. Är terrordåd endast attacker mot mänskligheten när de sker mot vita Européer?

Svaret på deras fråga ligger i offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

10 kommentarer

10 Comments

 1. Adam

  2015-11-16 den 18:50

  Jag tror knappas utländska(ej franska) politiker bryr sig nått vidare om Fransmän eller afrikaner. Men de är bra politiska poäng att hoppa på \”tåget\” sen är nog stöd från Frankrike mer värt en tex Kenya. Trist men sant.

 2. Anna

  2015-11-16 den 08:22

  Tack för att du skriver om den bistra verkligheten. De satte verkligen ord på mina tankar..

 3. Sara

  2015-11-16 den 00:45

  Så bra skrivet! Du satte verkligen alla mina ord samt känslor på ord. Så välskrivet, konkret, saklig och ärligt skrivet. Tack!

 4. Azar R

  2015-11-16 den 00:32

  Tack Kim! Du sa kort och rätt altt det som gick i mitt huvud i det två dagar efter dådet i Paris. Vi ska erkänna att mänslighet har olika betydelse i olika delar av världen ! Annars varför ingen sorger unga tjejer från kurdestan och Syrien som våldtågs och dödades? Varför ingen sorger unga män och kvinnor och barn som dog av värme och törst på berget efter Isis atack i Senjan? Och osv i andra delar av världen som du också pekar på. Det där var inte något mot mänsklighet? Eller hur?

 5. Petter Rost

  2015-11-15 den 21:44

  Bra sagt Kim. Bara ett litet påpekande: politiker utgör inte en klass, de är snarare en kast – om man vill använda det marxistiska klassbegreppet.

  • Kalle

   2015-11-21 den 16:24

   Härskarklassen, länge leve den anarkistiska klassanalysen!

 6. Johannes Mocklin

  2015-11-15 den 21:40

  Tack.
  Väldigt bra skrivet, jag håller med till punkt och pricka.

 7. Farhad

  2015-11-15 den 21:19

  Bra beskrivning av verkligheten. Vi kallas tredjevärlden och kommer i tredje hand (tyvärr) högtid och se över deras allierade som stödjer terrorister med all medel och ställa krav på dem. Det finns många sätt (förutom att sätta de på höga positioner inom mänskliga rättigheter ) gör som Sverige börjat med stoppa vapen försäljning ex som början och det finns mycket mer om alla ska se över mänskliga rättigheter.
  Tack så hemsk mycket för ni ta upp det.

 8. Linnea

  2015-11-15 den 10:26

  Du satte precis ord på mina tankar. Efter att jag såg filmen \”Hotel Rwanda\” och började fundera på varför vi ägnat timme efter timme att läsa om andra världskriget i grundskolan, men inte ens 5 minuter om ett folkmord som tog en miljon liv. Och i din krönika har vi svaret.

 9. Elaine Sanches

  2015-11-14 den 23:42

  Så bra skrivet! Tack! Det är precis vad jag skulle vilja skriva och jag undrar verkligen: är terrordåd endast attacker mot mänsklighet när de sker mot vita Européer? ?

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp