Kontakta oss

NOTISER

Är terrordåd endast attacker mot mänskligheten när de sker mot vita Européer?

Publicerat

den

kf1KRÖNIKA| En känsla av äckel sköljer över mig när jag går igenom händelseförloppen i internationella medier. Ordet ”fruktansvärt” är det första ord som dyker upp i mitt huvud. Men det är ju så mycket mer än just fruktansvärt.
Det som har skett i Frankrike är under all kritik. Det är sannerligen en attack mot mänskligheten. Precis som alla andra attacker där civila urskiljningslöst väljs ut för att dö.

En åsikt som den etablerade politikerklassen inte riktigt verkar hålla med om. Åtminstone om man ser till deras fördömanden. Varför vet vi redan, vi har ju sett det så många gånger redan. Allt handlar om offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Samtidigt som världens toppolitiker kallar terrordåden i Paris för en ”attack mot mänskligheten” och tävlar med varandra om att fördöma terrorn så grovt som möjligt, så undrar jag varför tystnaden om andra ”attacker mot mänskligheten” är så kompakt?

Bara hittills i år har mängder med blodiga terrordåd ägt rum runtomkring i världen. Men bara för att nämna några så kan jag nämna att självmordsattackerna mot den massiva vänsterdemonstration i Turkiets huvudstad Ankara i Oktober då fler än hundra människor dog. Hörde vi några ord om ”attacker mot mänskligheten” från President Obama då?

Var tog Angela Merkels fördömanden vägen då 147 människor mördades i al-Shabaabs terrorattacker på Garissa Universitetet i Kenya?

Hörde vi Storbritanniens premiärminister Cameron erbjuda Nigeria all sin tillgängliga hjälp efter att Boko Haram angrep civilbefolkningen i Baga? Terrorangreppen ledde till att nära 2000 personer uppges ha blivit mördade i attackerna som varade under flera dagar.

Nej dessa fruktansvärda dåd lyckades inte bli en ”attack mot mänskligheten”. Det är knappt som om dessa dåd ens har ägt rum enligt västerländska mått mätt.

Vad är det som egentligen krävs för att attacker ska bli en attack mot mänskligheten i politikerklassens ögon? Svaret på frågan ligger i offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Effekten av ett sådant förhållningssätt skapar förmodligen mer polarisering i samhället än vad valfri terrororganisation vågar hoppas på. Tusentals afrikaner som mördas av salafistiska islamister resulterar i en knapp axelryckning. Effekten hos hela folk är slående och människor världen över ställer sig frågan om varför just deras lidande inte räknas. Är terrordåd endast attacker mot mänskligheten när de sker mot vita Européer?

Svaret på deras fråga ligger i offrens och gärningsmännens etniska bakgrund och klass.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se