Kontakta oss

NOTISER

Svensken direkt från Paris ”fortfarande smått kaotiskt”

Publicerat

den

johnkarlsson
PARIS | Aktuellt Fokus har talat med svensken John Karlsson som befinner sig i Paris. John som arbetar i Paris beskriver stämningen i den franska huvudstaden som ”fortfarande smått kaotisk”.

Hur är stämningen i Paris nu snart ett dygn efter terrorattentaten?

Stämningen är såklart nedstämd. väldigt lite folk i omlopp. En skärrad stad. Folk är ändå ute och försöker agera som vanligt. Många affärer, restauranger och större muséer är stängda. Tre dagars nationell sorg är utlyst, säger John.

Till Aktuellt Fokus berättar John Karlsson att myndigheternas undantagstillstånd känns som oklart. Enligt John har restriktionerna och anvisningarna varit otydliga.

– Igår var det utegångsförbud, det har varit oklart vad som gäller idag, men jag var ute vid Notre Dame och Les Halles (där en av skjutningar skedde) och runtom i centrala Paris. Folk är ändå ute. Jag själv märker ju inte av gränskontrollerna som tydligen ska påverka tåg och flygtrafiken. Däremot är vissa tunnelbanelinjer och busslinjer stängda.

John uppger även att myndigheterna har gått ut med uppmaningar och varningar till allmänheten.

– De uppmanar folk att hålla sig borta från större folkmassor. Myndigheter har även rått folk i området att stanna inne. Varje gång man hör sirener vänder sig folk om och man ser rädslan i ögonen hos dem.

Var du själv i närheten av attackerna?

– Lyckligt nog var jag hemma på fredagskvällen. Brukar emellanåt vara i republique-området där de flesta attackerna skedde . Senast i söndags gick jag på Boulevard Voltaire och passerade Bataclan. Känns overkligt att det några dagar senare skulle utspela sig en massaker där.

John uppger att han följde händelserna fram till 03-tiden natten till idag och att han har hållit kontakt med vänner och familj sedan rapporterna om attentaten började komma ut. Enligt John är stämningen fortfarande smått kaotisk.

– Fick ett sms av en vän runt 22-tiden igår som undrade vad jag gjorde och om jag hade läst om vad som hade hänt. Därefter följde jag händelserna fram till 03-tiden. Det kändes skrämmande när det var så nära inpå en. Höll kontakt med vänner och familj under större delen av kvällen. En nära vän till mig har fortfarande inte fått kontakt med flera av sina vänner. Fortfarande smått kaotisk stämning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se