Kontakta oss

ARBETSLIV

Arbetsförmedlingen skyller på facken när oschyssta företag slukar miljarder

Publicerat

den

HELSINGBORG| Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om kaféterian i Helsingborg som trots förnedrande arbetsvillkor fick miljonsummor av arbetsförmedligen för att ha arbetssökande där. Nu visar det sig att Arbetsförmedligen skyller situationen på facken.

Kaféet fick miljoner av arbetsförmedligen för att erbjuda nystartsjobb. Men det hade enligt Helsingborgs dagblad uppdagat sig att de anställda inte fick någon semesterersättning, inget OB och krävdes på läkarintyg första sjukdagen. De var anställda i såg kallade nystartsjobb där minst en tredjedel av lönen betalas av arbetsförmedligen.

Reformen infördes av Alliansen år 2007 och fick redan då stark kritik av fackförbunden. Men nu rapporterar Helsingborgs Dagblad i en uppföljning till sitt tidigare avslöjande att arbetsförmedligen skyller problemen på fackförbunden.

– Vi kontrollerar företaget när vi fattar beslut. Uppstår det senare saker bör man vända sig till den fackliga parten, uppger Marit Nordstrand, sektionschef på Arbetsförmedlingen, till Helsingborgsdagblad.

Samtidigt får facken inte veta vilka som anställs med bidrag, vilket gör det nästintill omöjligt att följa upp om lön och villkor är korrekta. Lika vanligt är det att arbetsförmedlingen ignorerar fackförbundens åsikter om anställning och det är sällan som facken får veta om anställningen blir av.

Det är anmärkningsvärt att arbetsförmedligen väljer att skylla ifrån sig på fackförbunden när det stora problemet är att arbetsförmedligen ser mellan fingrarna. Då flera kommer att hamna i så kallade nystartsjobb, även kända som ”bidragsanställningar”, kommer missförhållandena med största sannolikhet att fortsätta. Fram till 2012 fanns en begränsning där en arbetsplats fick ha max en bidragsanställd per fem ordinarie anställda men som nu är borttagen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se