Kontakta oss

DEBATT

Ska skattepengar gå till högläsning av jobbannonser?

Publicerat

den

Foto: Peter Kroon

DEBATT    Arbetsförmedlingen har som de flesta vet privatiseras. Nu ska återigen coacher ta över försöken att få arbetslösa i jobb. Vad innebär då det? Jo, den arbetslösa får välja en aktör som ska få chansen att tjäna pengar på att få den arbetslösa i jobb eller utbildning.

Det första min coach frågade mig var om jag kunde flytta, nej, för det är inte bara att flytta idag. För det första är det dyrt, pengar är inget en arbetslös har gott om direkt, vad borgarna än försöker lura i er. Oftast måste du ha ett påskrivet kontrakt för att kunna skriva på ett annat kontrakt. Jobb för att få lägenhet o lägenhet för att få jobb.

Varje vecka får man nya uppgifter, första veckan ska jag skriva vart jag vill vara om ett år. Andra veckan om hur jag ska eller har lagt upp mittjobbsökande, meningen var att lära oss att jobba med scheman. Vanligtvis brukar det vara grupparbete, men på grund av Corona är ju allt på distans.
Tredje veckan är det att jobba med CV:t. Resten av veckorna är det högläsning av jobbannonser, jag som är läskunnig undrar vad det här ska tjäna till. Ska skattepengar verkligen gå till högläsning av jobbannonser över telefon?

Att centristerna föraktar vanligt folk, sjuka och arbetslösa speciellt är inget nytt. Men det har i många fall spillt över på människor som ska på olika sätt hjälpa eller stötta arbetslösa, vilket på många sätt är värre. Många jobbsökande har gått i skolan, där är allt efter schema. Många jobbsökande har jobbat tidigare, synen att arbetslösa bara driver omkring i ett limbo utan att ha kontakt med verkligheten är allt för vanlig. Många kan både klockan och duscha, fast de inte har ett jobb. Många har barn och en vardag som är lika fylld av rutiner som de som jobbar. Arbetslösa är ingen avart, det är dags att sluta behandla oss som det. I stället för att låta Timbro bestämma vad de arbetslösa behöver, kanske man ska våga fråga de som verkligen vet, nämligen de arbetslösa.

Jennie Larsson – arbetssökande
redaktionen@aktuelltfokus.se