Kontakta oss

NOTISER

Arbetsköpare på gotländsk restaurang blåste anställda på flera löner – lämnade ön

Publicerat

den

lajka
VISBY | Restaurangen Lajka Bistro & Deli i Visby på Gotland har blåst sina anställda på lön. De anställda har inte fått ut lön sedan juli månad fram tills idag. Flera av de anställda har familjer och har haft stora ekonomiska problem utan löneutbetalningar.

Som bolagsägare står Katarina Andersson och Stefan Andersson. Katarina är den av ägarna som varit ansvarig för löneutbetalningarna. Men det uppdagades att restaurangens ekonomi såg kärv ut så valde hon att utan förvarning lämnat Gotland. Hon har sedan dess gjort allt för att de anställda inte ska kunna få kontakt. Hon har bytt telefonnummer och blockerat anställda på sociala medier. Katarina Andersson bor idag i Åkersberga utanför Stockholm.

Inga försäkringar för de anställda
Bolaget Lajka Bistro & Deli har inte velat skriva kollektivavtal för att säkerställa en trygghet för de anställda på resturangen. Bolaget har motiverat sitt beslut med att företaget har skrivit privata försäkringsavtal och de kan då ge mera gynnsamma avtal för de anställda. De anställda har i sina anställningskontrakt informeras om att de är försäkrade hos Flora. Men det finns inget avtal mellan försäkringsbolaget Fora och resturangen. De har aldrig haft någon kontakt med bolaget eller bolagsägarna. Katarina och Stefan har begått avtalsbrott och kanske även bedrägeri mot sina anställda. Anställda har arbetat helt oförsäkrade och om någon av de anställda skulle skadas hade de inte fått någon ekonomisk hjälp.

Bolaget begärs i konkurs
När de anställda tillslut tröttnade på att bolagsägarna inte visa något intresse att betala ut lön agera de. Anställda valde att gå ut och berätta på sociala medier och i lokal media om hur de blivit lurade. När det började storma runt bolaget valde den andra bolagsägaren, Stefan Andersson att begära restaurangföretaget Lajka Bistro & Deli i konkurs hos Visby tingsrätt under tisdagen. De anställda hoppas nu få ut delar av lönen genom statliga lönegarantin vid bolagskonkursen.

Tidigare konkurser
Katarina och Stefan har tidigare drivit företag tillsammans. Under 2003 startade Katarina och Stefan tillsammans ett aktiebolag som hette Ved Ler Aktiebolag. Bolaget skulle bedriva restaurang och hotellverksamhet i Järpen några mil från skidorten Åre. Ved Ler Aktiebolag gick i konkurs i maj 2012. Det är oklart om anställda på Ved Ler Aktiebolag också vart blåsta på löner innan konkursen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se