Kontakta oss

ARBETSLIV

Arbetsmiljöverket plockar bort skrift mot arbetsplatsolyckor efter påtryckningar

Publicerat

den

Pressbild Arbetsmiljöverket

INRIKES Med anledning av att antalet dödliga arbetsplatsolyckor ökat markant skapade Arbetsmiljöverket en ny skrift om risker på jobbet. Efter hårda påtryckningar från några av landets mäktigaste kapitalister har Arbetsmiljöverket nu dragit tillbaka skriften.

Skriften som gick under namnet ”Knäcket” riktade sig till framförallt unga nyanställda. I skriften uppmanades unga löntagare att gå igenom riskfyllda moment noggrant och följa gällande regelverk oavsett om man har en chef som vill det eller ej. Det var inte speciellt populärt bland storföretagare och riskkapitalister.

Angreppen mot Arbetsmiljöverket började när det blev känt att man informerade unga löntagare om riskerna på jobbet. Svenskt Näringsliv, Sveriges Byggindustrier och Almega försökte alla utmåla skriften som ”företagarfientlig”.

Redan i maj månad började Svenskt Näringslivs propagandatidning, Arbetsmarknadsnytt, pumpa ut kampanjliknande nyheter om Arbetsmiljöverket. I slutet av maj skrev sajten att Arbetsmiljöverket böjt sig för kritiken.

– Efter att ha blivit uppmärksammad på problemet och efter att ha tittat på den ordentligt så kan jag säga att vi kommer att ta bort den i samband med att vi ser över vår publikationsservice, sa Arbetsmiljöverkets kommunikationschef Greta Svensson, Arbetsmarknadsnytt,

Så sent som i måndags gick lobbyorganisationen Almega ut på Aftonbladet Debatt och anklagade Arbetsmiljöverket för att vilja förstöra för arbetsköparna. Enligt Almega underminerar Arbetsmiljöverket företagare genom att kampanja mot dödsolyckor på jobbet.

”Dessa märkliga företagsfientliga kampanjer skadar Arbetsmiljöverkets förtroende.” skrev Almega i debattartikeln.

Fram tills för några dagar sedan kunde vem som helst fortfarande ladda ned skriften från Arbetsmiljöverkets hemsida, men nu är den alltså spårlöst borta. Det rapporterar tidningen Arbetet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se