Kontakta oss

INRIKES

Assistansbolag dödade 65-årig MS-sjuk i Övertorneå

Publicerat

den

VINSTER I VÄLFÄRDEN Frösunda assistans lämnade svårt MS-sjuka Ingvar Lomhed att dö. Struntade i att kontakta familjen. Nu vill det privata vårdbolaget inte svara på frågor.

Ingvar Lomhed från Övertorneå var svårt sjuk u MS. Till följd av sin sjukdom var han beviljad 80 timmars personlig assistans i veckan. Men det privata vårdbolaget som hade ansvar för assistansen, Frösunda assistans, lämnade honom ensam utan tillsyn i tio dagar. När assistenten väl dök upp låg Ingvar Lomhed död bredvid sängen.

I en Lex Sarah-anmälan framgår det att Frösunda saknade rutiner för hur personalen ska agera om en vårdtagare inte svarar. Men enligt dokument som SVT har tagit del av framgår det också att vårdbolaget endast hade en enda anställd som tog hand om Ingvar, så när denne blev sjuk fanns ingen annan att tillgå. I Frösundas Lex Sarah-anmälan kallar bolaget Ingvar Lomhed för ”kund”.

”Även om Frösunda inte hade kunnat förhindra dödsfallet hade kund sannolikt påträffats tidigare om Frösunda vidtagit adekvata åtgärder”, står det i anmälan.

Vill inte svara

När Aktuellt Fokus ringer upp Frösunda assistans vill ingen på bolaget ställa upp och svara på frågor.

Enligt Ingvar Lomheds syster hörde Frösunda aldrig av sig till familjen efter broderns död. Än idag har bolaget inte hört av sig till någon i familjen.

– Assistansbolaget hörde aldrig av sig när vår bror dog, fast det var dom som hittade honom. De har inte ringt oss efteråt heller, säger Ingvar Lomheds syster Lena Niemi till SVT.

Exakt när Ingvar dog är det ingen som vet men han hittades den 7 april i år.

Källa SVT.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se