Kontakta oss

INRIKES

Åtalad nationalist ville spränga skolgård: ”Hjältemodigt att döda barn”

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET   Den åtalade nationalisten och tidigare NMR-medlemmen Jim Holmgren googlade efter ”skoldåd” innan han greps i november förra året. Med största sannolikhet var han ute efter att döda så många barn som möjligt.

I den omfattande förundersökningen mot den tidigare NMR-medlemmen framgår det att Säpo och Totalförsvarets forskningsinstitut analyserade Holmgrens dator och telefon. Fynden som gjordes var minst sagt skrämmande. Strax innan Jim Holmgren greps hade han gjort flera sökningar efter skolattentat. Med största sannolikhet ville han detonera en kraftig sprängladdning på en skolgård, vilket hade kunnat resultera i hundratals döda barn.

Hjältemodigt att döda barn

I Holmgrens dator fann man även ett slags manifest där han hyllade de högernationalistiska massmördarna Anders Breivik och Timothy McVeigh.

”Att barn dör ogiltigförklarar inte de hjältemodiga uppoffringar som gjorts av Timothy McVeigh, Anders Breivik och deras likar”, är en av texterna i manifestet uppger tidningen Expressen.

Förutom skolor misstänker åklagaren att Jim Holmgren kan ha planerat bombdåd mot en polischef i Västsverige och kärnkraftverket Ringhals.

Eftersom åklagaren inte kan bevisa måltavla har åklagaren valt att inte åtala Jim Holmgren för terrorbrott. Istället åtalas han för grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brott mot lagen om sprängämnesprekursorer.

– Hade jag kunnat bevisa ett tydligt målval, då hade kanske också gärningspåståendet eller brottet blivit ett annat, nämligen kanske förberedelse till terroristbrott. Men eftersom det inte finns kan jag inte bevisa det, säger åklagaren Henrik Olin till Expressen.

Källa: Skövde Nyheter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se