Kontakta oss

INRIKES

Avhopp och ultimatum efter Sverigedemokraternas väljarsvek!

Publicerat

den

 

LANDSKRONA| När SD gick till val i Landskrona 2014 hade partiet lovat att inte medverka till att sälja ut Landskronabornas gemensamma bostäder. Partiet gjorde även det mesta för att locka röster från LO-kollektivet, vilket till stor del lyckades. I arbetarstadsdelen Sandvången lockade SD-politikernas löften nästan hela 27 % av väljarna. Nu två år senare belönar partiet sina väljare genom att sälja deras hem.

Landskrona tillhör ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen i landet. Sedan 2014 har partiet styrt staden tillsammans med Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet. De som styr över partiets politik i kommunen är bland annat SD-topparna Carina Herrstedt och Stefan Olsson. Herrstedt är politiskt ansvarig för utförsäljningsplanerna då hon representerar partiet i Landskronahems styrelse.

Den 26 april röstade hon ja till den största utförsäljningen i Landskronas historia. Över 1200 lägenheter omfattas när politikerna vill sälja ut Landskronahems bestånd till det kapitalistiska storbolaget Stena Fastigheter. Även delar av äldrevården ska säljas ut på grund av de styrande politikerna.

Överbetald politikerklass

Carina Herrstedt har byggt sin politiska karriär på att försöka locka väljare inom arbetarklassen genom att anspela på sin bakgrund som personlig assistent. En strategi som har varit lyckad.

Sedan 2010 lever Herrstedt på skattepengar som välbetald riksdagspolitiker med en rad olika lyxförmåner. Sedan 2009 är hon även andre vice ordförande i Sverigedemokraterna och representerar bland annat partiet i riksdagens socialutskott där Sverigedemokraterna valde att stödja den forna Alliansregeringens politik vars efterverkningar fortfarande är kännbara för en stor del av den icke privilegierade delen av befolkningen.

Efter Carina Herrstedts ja till att sälja ut över 1200 lägenheter fördelade i två stadsdelsområden som gränsar till varandra gjorde hon sig omöjlig att nå för media. Såväl Aktuellt Fokus som lokaltidningen Landskrona Direkt försökte nå henne för en kommentar upprepade gånger.

Någon som däremot valde att tala öppet om Sverigedemokraternas svek mot sina väljare var SD Landskronas ordförande Stefan Olsson. När Olsson förklarade Sverigedemokraternas stöd för de extrema utförsäljningsplanerna sade han att det är det bästa för Landskrona. Förutom ordförande för SD Landskrona och delegat på partiets Landsdagar är Olsson även kommunalråd i staden.

SD-väljarna ställer ultimatum till partiet

Bland de tusentals boende som påverkas är ilskan över marknadsanpassningarna påtaglig. När det regionala nyhetsprogrammet Sydnytt intervjuade boende på Sandvången konstaterade en av de boende att SD har högt stöd i stadsdelen och om de vill ha kvar stödet måste partiet säga nej till utförsäljningen.

På sociala medier är ilskan desto mer påtaglig. Flera öppna SD-väljare från staden säger att de inte längre kommer rösta på partiet. En kvinnlig partimedlem uppger även att inte kommer förnya sitt medlemskap och att hon hoppas att partiet kommer förlora väljare och medlemmar i framtiden.

Andra öppna SD-vänner skriver att de är ledsna och oroliga över beslutet. Att Sverigedemokraterna medverkar till att privatisera äldrevården är särskilt negativt enligt en del. Många SD-vänner i staden uppger att de känner sig lurade av partiets agerande och att de inte kände till att partiet står för privatiseringar och nedmontering av välfärden. Men inne på Sverigedemokraternas hemsida gör partiet inga hemligheter av att de står för samma system som resten av riksdagspartierna. Partiet är dessutom öppna med att de är emot folkets kollektivisering och för de rikas privatiseringspolitik.

Här nedan är några exempel på upprörda SD-vänner. Med hänsyn till att SD-vännerna i Landskrona inte är offentliga personer har vi valt att anonymisera dem.

sdutförsäljning

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se