Kontakta oss

INRIKES

Miljöprotester skuggar MP-kongress

Publicerat

den

MILJÖPARTIET| Under helgen håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Samtidigt äger omfattande protester rum mot Vattenfalls brunkosbrytning i Tyskland. Ett hundratal svenska aktivister deltar i protesterna.

Under helgen håller Miljöpartiet kongress i Karlstad. Partiet som har en stark miljöimage gick 2014 till val med löftet att avveckla statliga Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland – ett löfte som aldrig infriats, och som har fått många svenska miljövänner att se rött.

Brytning av brunkol är den absolut mest smutsiga formen av energiutvinning. Svenska Vattenfall är ett statligt bolag men drivs som vilket kapitalistiskt företag som helst, utan hänsyn till miljön. Samtidigt som politikereliten i Miljöpartiet håller kongress i Karlstad pågår omfattande protester i Tyskland mot Vattenfalls brunkolsaffärer. Över 2000 aktivister deltar i aktionen ”Ende Gelände” (Hit, men inte längre) som bland annat kommer ta sig in på Vattenfalls område och rent fysiskt försöka stoppa brytningen av brunkol.

Som ett svar på regeringens och Miljöpartiets svekfulla agerande har flera svenska aktivister rest till Tyskland för att delta sig till protesterna, bland andra aktivister från svenska Allt åt Alla och Ung Vänster.

– Det handlar dels om att lägga ett tryck på företag och stater som bedriver miljöfarlig verksamhet att sluta med det. Men vi vill också att den svenska regeringen ska besluta att Vattenfall inte ska få sälja sin verksamhet. De som vill köpa upp Vattenfalls tillgångar är det tjeckiska företaget EPH som ägs av miljardärer knutna till brevlådeföretag i skatteparadis, och de är inte direkt kända för att ta något miljöansvar, säger Emily Bronstorp från Ung Vänster, som deltar i protesterna.

I Sverige har förbundet Allt åt Alla hållit en aktion utanför Vattenfalls kontor i Uppsala och svenska Greenpeace mötte politikerna i MP utanför deras kongressbyggnad med en banderoll med budskap mot Vattenfalls kolbrytning.

Om Miljöpartiet kommer ta hänsyn till folkviljan och agera mot den miljöfarliga kolbrytningen är ännu oklart.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se