Kontakta oss

EKONOMI

Nordea avslöjad i ännu en penningtvätthärva

Publicerat

den

Foto: Wille Öhgren

ORGANISERAD BROTTSLIGHET   Storbanken Nordea kopplas återigen till omfattande organiserad brottslighet. Den här gången misstänks banken ha tvättat pengar för miljardbelopp.

Nordeo har avslöjats i ännu en penningtvätthärva. Hemliga dokument från USA ha läckt ut och hamnat i händerna på det internationella journalistnätverket ICIJ där bland annat SVT ingår. I granskningen av den nya jätteläckan visar det sig att Nordea har hjälpt till att tvätta drygt 1,5 miljarder kronor. Penningtvätten ska ha pågått mellan 2013 och 2017. Transaktionerna är flerfaldigt och handlar främst om brevlådeföretag som har skickat pengar till skatteparadis.

Den nya bankläckan rör drygt 2100 anmälningar. Det sammanlagda värdet av transaktionerna uppgår till 1800 miljarder euro. Vilket motsvarar drygt 18,6 biljoner svenska kronor.

Enligt dokumenten från läckan som journalistnätverket ICIJ har granskat har de fem internationella storbankerna, JP Morgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank och New York Bank of Mellon, fortsatg att slussa mångmiljardbelopp som misstänks vara olagliga.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se