Kontakta oss

iFOKUS

Balkanländer öppnar dörren för afghanska flyktingar

Publicerat

den

Foto: Flickr

iFOKUS Kosovo, Bosnien och Albanien tar emot Afghanska flyktingar – Sverige vägrar låta 7000 stanna.

I en uppgörelse träffad i söndags kom Kosovo, Bosnien och Albanien överens med USA om att agera transitland för Afghanska flyktingar. Samtidigt vägrar så gott som samtliga riksdagspartier att låta Afghanska flyktingar som redan finns i Sverige och i många fall redan kan språket stanna.

Reuters rapporterade under söndagen om att USA kommit överens med Bosnien, Kosovo och Albanien om att husera Afghanska flyktingar i väntan på amerikanska visum, något svenska medier verkar vara ointresserade av att rapportera om. Idag kan vi samtidigt läsa hos Omni att V är det enda riksdagspartiet som vill låta de personer som har ursprung i Afghanistan med ut- eller avvisningsbeslut stanna i Sverige.

Talibanerna har tagit makten i Afghanistan och folk är livrädda för vad som ska hända. Få har missat bilderna av skräckslagna människor som klamrar sig fast på utsidan av flygplan då de tänker att chansen är större att överleva det än en framtid i Kabul. USAs tillbakadragande av trupper från Afghanistan har självklart varit en stor del av möjligheterna för Talibanerna att återinrättainrätta sitt islamistiska terrorvälde över landet. Dock agerar president Bidens administration nu snabbt genom att ta hjälp av Albanien, Kosovo och Bosnien för att kunna slussa i ett första steg tidigare USA-anslutna med familjer till säkerhet i USA. På Facebook säger Kosovos president Vjosa Osmani “Utan någon tvekan och … utan att villkora gav jag mitt samtycke till den humanitära operationen.” hon berättar även att albanska myndigheter haft kontakt med USA kring frågan sedan mitten av juli.

Sveriges regering vägrar dock att ta hem de inhemska tolkar som tidigare jobbat för svenska försvaret, något till och med högeroppositionen kritiserat enligt ett inslag från SvT. I Sverige fortsätter  kapplöpningen mot den populistrasistiska botten med uttalanden som “Ett nej är ett nej” (Sd), “Amnesti är inte aktuellt, punkt och slut. Det skulle i dagsläget vara en av de absolut sämsta saker Sverige kan göra, av det enkla skälet att det skickar en extremt konstig signal till alla migranter att ett nej i Sverige kan bli ett ja i slutändan” (Kd) “människor ska behandlas lika inför lagen.”. Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte kommentera frågan men låter hälsa att amnesti inte är regeringens linje. Mp svävar på svaret och de enda som anser att de ca 7000 personer som berörs ska få stanna är vänsterpartiet vars migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen som säger “Det är uppenbart att de riskerar drabbas av urskillningslöst våld. Vi förväntar att Migrationsverket snarast ändrar sin bedömning så att alla afghaner – oavsett tidigare beslut – får det skydd de har rätt till. Om inte behöver regering och riksdag agera genom en amnesti eller andra ändringar i utlänningslagen”.

En källa säger till Aktuellt fokus att det förs diskussioner i flera länder på Balkan om att ta emot fler än USA:s transitflyktingar, den åldrande befolkningen som själva har vikten av få asyl vid behov i färskt minne riskerar annars att minska radikalt.

Johan Bergman
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons