Kontakta oss

INRIKES

Källor inom Socialdemokraterna: ”Erik Lövgren tvingades bort”

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND I somras meddelade regionrådet Erik Lövgren (s) att han inte ställer upp till omval i höstens landstingsval. Enligt Lövgren är beslutet grundat på hot och hat. Men enligt flera socialdemokrater i länet tvingades Erik Lövgren bort av sina partikamrater.

Redan 2015 började förtroendet sjunka för S-toppen Erik Lövgren från Västernorrland. Flera aktiva inom LO började föra ut offentlig kritik, bland annat hette det att Erik Lövgren inte var vuxen sin uppgift.

– Vi inom LO facken i Sollefteå har tidigare i klartext talat om att vi inte har något som helst förtroende för den tidigare landstingsledningen. Och det gäller även för Erik Lövgren. Med facit i hand kan vi därför konstatera att Erik Lövgren inte är vuxen uppgiften att leda omställningsarbetet i den riktning partidistriktets beslut under förtroenderådets möte angav, sa Jan Näsström från LO till tidningen Allehanda.

Den 14 juni vägrade Socialdemokraternas distriktsordförande Eva Sonidsson säga om hon hade något förtroende för Erik Lövgren. Dagen innan hade S-politikern Roger Johansson lämnat sin plats som ersättare i Regionstyrelsen, i protest mot Erik Lövgrens oförmåga och ovilja att ta tag i den korruptionsliknande härva som läckte ut i lokala medier förra året.

6 juli kommer ny offentlig kritik. Den här gången uppmanas Erik Lövgren att avgå. Bakom uppmaningen står Socialdemokraternas ordförande i Kramfors. Ett av socialdemokratins sista starka fästen.

Under resten av sommaren fördes intensiva interna debatter om förtroendet för Erik Lövgren inom Socialdemokraterna Västernorrland. Distriktsstyrelsen beställde bland annat en lokal opinionsunfersökning för att se hur stor skada han gjort. I augusti kom Kantar Sifo med resultatet – Socialdemokraterna hade förlorat nästan 10 procent av väljarna.

Enligt källor inifrån Socialdemokraterna Västernorrland var resultatet en kalldusch för distriktsstyrelsen. Enligt samma källor började distriktsstyrelsen föra samtal om hur de skulle få Erik Lövgren att inte ställa upp för omval.

Den 25 augusti meddelade S-toppen Erik Lövgren att han inte tänker ställa upp till omval 2018.

Till Aktuellt Fokus har flera S-politiker från Västernorrland berättat att bara dagarna före Erik Lövgren meddelade sitt beslut, hade distriktsstyrelsen ett möte där det bristande förtroendet för Erik Lövgren var en av de främsta punkterna. Ingen av politikerna vill framträda med sina namn av rädsla för repressalier. Tidigare kritiker till S centraliserade nedskärningspolitik har petats och mobbats ut från partikamrater inom partiet.

En vecka före nomineringstiden var avslutad, den 27 november 2017, meddelade Socialdemokraterna i Västernorrland länets nya toppnamn i höstens landstingsval, Glenn Nordlund. Meddelandet väckte irritation inom S-leden. Aldrig förr hade partiet presenterat nya toppkandidater innan nomineringstiden löpt ut.

– Han hade inte ens kunnat ställa upp för nyval om han hade velat, säger en S-politiker med insyn i Västernorrlands S-distrikt.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se