Kontakta oss

INRIKES

BB-ockupanterna svar på pinsförbudet: ”Gratis pins till vårdanställda!”

Publicerat

den

SOLLEFTEÅ Istället för att förbjuda personalen från att visa stöd för BB-ockupationen borde sjukhusdirektörens stötta personalens engagemang. Det menar Sebastian Gunnesson, talesperson för BB-ockupanterna i Sollefteå som kommenterar förbudet mot ockupationspins på Sollefteå sjukhus.

Aktuellt Fokus har pratat med Sebastian Gunnesson, talesperson för BB-ockupanterna i Sollefteå. Enligt Sebastian är sjukhusdirektörens beslut att förbjuda personalen från att visa offentligt stöd till BB-ockupationen ormligt och fel. Han kallar beslutet onödigt och tycker att sjukhusdirektören borde tänka om. Istället för att förbjuda det offentliga stödet borde Nina Fållbäck-Svensson snarare uppmuntra sina anställda att stödja de krafter som slåss för en rättvis och jämlik vård.

Vad tycker du om sjukhusdirektörens förbud?
– Jag tycker förbudet är onödigt. Självklart måste personalen få stå upp för de som kämpar för vårdpersonalens rättigheter och en fungerande sjukvård. Att det finns vårdpersonal som öppet stöttar en folkrörelse som vill deras och vårdens bästa tycker jag Nina Fållbäck-Svensson borde se som något sunt. Hon borde vara glad över att människor äntligen är så pass engagerade i vården att de är bereda att sitta dygnet runt för att vaka över den.

Vad har du att säga till vårdpersonalen som trotsar förbudet?
– Fortsätt våga bära pins så länge det inte strider mot patientsäkerheten, som öppna hjärtoperationer med mera. Fortsätt kämpa och våga trotsa, vi kämpar för varandra.

Sebastian Gunnesson tillägger även att om landstinget skulle beslagta någon anställds stödpin så kommer den drabbade att få en ny pin gratis av ockupanterna. Erbjudandet gäller inte bara vårdpersonal i Västernorrland utan för vårdpersonal i hela landet.
– Skulle landstinget ta någons pin så råder vi den drabbade att komma ner till ockupationen så får den en ny pin gratis. Det gäller även övriga landets sjukvårdspersonal.

När Sebastian talar om ockupationen liknar han den pågåenden ockupationen vid en omvänd strejk där befolkningen tar fajten som sjukhuspersonalen inte kan ta enligt svensk lag.
– Vårdpersonal är den arbetsgrupp som har svårast att gå i strejk, dels för att dom är tvingade enligt lag att arbeta om arbetsgivaren kräver och dels för att dom ofta är människor som ställer upp in i det sista för andra. Ockupationen blir en omvänd strejk, medborgare som går in på arbetsplatsen när personalen inte kan gå ut.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se