Kontakta oss

INRIKES

Miljöpartiet: Förbjud aktiebolag att driva skolor

Publicerat

den

INRIKES Igår lämnade Miljöpartiet in ett utskottsinitiativ där de uppmanar regeringen att förbjuda aktiebolag att driva friskolor i Sverige.

Efter att Vänsterpartiet meddelat att de vill ha en folkomröstning om det svenska friskolesystemet har nu Miljöpartiet anslutit sig i debatten på samma sida. Miljöpartiet vill stoppa aktiebolag från att driva skolor i Sverige.

”Det är hög tid att förbjuda vinstutdelning från skolor. Vi i Miljöpartiet vill göra det genom att säga nej till att låta vinstutdelande aktiebolag äga och driva skolor. Skolans syfte ska alltid vara utbildning – aldrig vinst. Att låta friskolor organisera sig som vinstutdelande aktiebolag var ett misstag. Det är hög tid att rätta till det misstaget nu”, skriver miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund samt partiets skolpolitiske talesperson Annika Hirvonen i en debattartikel i ETC.

Miljöpartiet vill inte förbjuda friskolor helt men vill ha ett vinstförbud där skattepengar inte kan leda till någon form av vinst. Friskolor får fortsätta men i form av till exempel stiftelser eller kooperativ.

Står långtifrån väljarna
En Sifo-undersökning från förra året visade att åtta av tio svenskar är emot vinstuttag i skolan. Enbart 6% var positiva till dagens friskolesystem. Opinionsundersökningarna visar att väljarna står långtifrån riksdagens partier.

I nuläget är det bara Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som vill förändra det svenska friskolesystemet. De övriga fem riksdagspartierna har inte visat någon vilja att förändra dagens friskolor.

Bland högerpartierna är det Moderaternas väljare som är mest positivt inställda till dagens friskolor men det är enbart fjärdedel av deras väljare som ställer sig bakom dagens system. Bland de andra högerpartierna är siffrorna lägre.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se