Kontakta oss

EKONOMI

Rekordstora miljardvinster för de svenska friskolorna

Publicerat

den

EKONOMI Under de senaste fem åren har de största friskolebolagen plockat hem 4,6 miljarder i vinst. Flera partier vill ha en förändring av det svenska friskolesystemet.

SVT har gjort en kartläggning av de fyra största friskolebolagens ekonomi under perioden 2006-2021. De största bolagen är Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan. För Engelska skolan saknas ett år då de blev utköpta på börsen av riskkapitalfonden Paradigm Capital och i samband med det bytte räkenskapsår.

Tillsammans omsätter de fyra bolagen 19,6 miljarder. Vinsten är på totalt 4,6 miljarder. Academedia är störst med sin omsättning på 13 miljarder. För 2021 plockade företaget ut 767 miljoner i vinst.

Skolbolagens miljardvinster som främst finansieras av skatterna genom skolpengar har retat upp flera partier. Socialdemokraterna har tidigare meddelat att de vill att friskolorna ska få mindre skolpeng. Vänsterpartiet har gått ut med att de vill ha en folkomröstning om ett vinstförbud i svenska skolor. Miljöpartiet har lämnat in ett utskottsinitiativ där de uppmanar regeringen att förbjuda friskolor att drivas av aktiebolag.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se