Kontakta oss

INRIKES

Sverige kan ge försvarsutrustning till Självstyret i Syrien

Publicerat

den

Pressbild: Marcus Nilsson/Försvarsmakten

KURDISTAN   Inom snar framtid kan Sverige utrusta det demokratiska självstyret i Rojava med material från svenska försvarsmakten. Det uppger en källa med insyn i regeringen.

Det var i november förra året som regeringen gjorde en överenskommelse med den oberoende socialisten Amineh Kakabaveh. I överenskommelsen lovade Socialdemokraterna att fördjupa samarbetet med det demokratiska självstyret i norra Syrien.

”Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD. Amineh Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta.”, skrev Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin efter överenskommelsen och förklarade varför.

”Vi gör detta för att vi stödjer Självstyret i nordöstra Syriens arbete för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern, och vi vill fortsätta att stödja dem. Återuppbyggnaden efter kriget är angelägen och Sverige ska stödja detta. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner.”, skrev han.

Amineh Kakabaveh och inrikesminister Morgan Johansson efter överenskommelsen

Under lördagen gick Amineh Kakabaveh ut på Facebook och påminde väljarna om samarbetet. I Facebookinlägget avslöjar hon att Sverige redan har gett stöd till självstyret, men exakt hur framgår inte.

”Jag är stolt över den och uppskattar mycket Sveriges stöd till självstyret i Rojava.”, skriver Amineh Kakabaveh.

Svensk utrustning

En stor del av den planerade hjälpen till självstyret ska handla om att bygga upp infrastrukturen igen. Ambulanser, brandbilar och sjukvårdsmaterial. Men förutom det kan det demokratiska självstyret i Rojava även få material från det svenska försvaret. Det uppger en källa med insyn i Socialdemokraternas partistyrelse. Enligt källan handlar det bland annat om lokaliseringsradar och olika former av kommunikationsutrustning som kan möta hotet från terrorister och öka säkerheten kring IS-fängelserna, däribland det ökända IS-fängelset i Gweiran.

”Målsättningen är att Sverige ska bidra till att bygga upp samhället på nytt. De första leveranserna borde nå Syrien inom ett par månader.”, säger källan.

Enligt samma källa kan de kurdiska styrkorna YPG/YPJ eventuellt även få flera av försvarsmaktens tidigare minröjare.

”Regelrätta vapenleveranser är det inte på tal om. Det är klart att lokaliseringsradar innebär stor skillnad om man blir beskjuten. Förhoppningsvis kan radarsystemen minska antalet islamistiska attacker mot framförallt fängelser.”, skriver hen.

”Erdogan är rasist”

Erdoğan smutskastar Sverige

Amineh Kakabaveh går även till hårt angrepp mot Turkiets president Erdoğan efter att presidenten attackerade Sverige med påståenden om att Sverige skulle vara ett gästhem för terroristgrupper. Enligt Amineh Kakabaveh är Erdoğans uttalande ett bevis på den turkiska ledarens rasism och fascism.

I Facebookinlägget förklarar hon att den kurdiska frihetskampen mot islamistisk fundamentalism, för demokrati och kvinnorättigheter ses som terrorism av den turkiska regimen.

Aktuellt Fokus har försökt nå Amineh Kakabaveh och försvarsminister Peter Hultqvist för en kommentar.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se