Kontakta oss

UTRIKES

Beväpnade rasister sätter upp vägspärrar i svenska turistparadiset

Publicerat

den

Foto: Yilmaz Kilim

TURKIET     Beväpnade gäng har börjat sätta upp rasistiska vägspärrar i svenskparadiset Antalya.  Enligt lokala medier har de beväpnade grupperna attackerat bilar från kurdiskdominerade områden efter rykten om anlagda skogsbränder.

I turistparadiset Antalya i sydvästra Turkiet har organiserade rasister satt upp vägspärrar för att enligt egen uppgift ”förhindra anlagda bränder”. Flera personer uppges ha attackerats och hotats vid vägspärrarna. Enligt nyhetssajten Gazete Karınca har de väpnade vägspärrarna krävt att se ID-kort, pass och körkort samtidigt som dom har kollat upp registreringsskyltar. Skyltar från kurdiskdominerade städer har därefter gjorts till måltavlor. Borgmästaren i staden Manavagat har gått upp på sociala medier och kallat vägspärrarna olagliga och de beväpnade gängen för provokatörer.

De grundlösa ryktena började spridas i takt med att det socialkonservativa regeringspartiet AKP vägrade erkänna senaste tidens skogsbränder som naturkatastrofer. Istället har flera företrädare påstått att bränderna har startats av anhängare till Kurdistans Arbetarparti som är terrorstämplade i Turkiet och EU.

Rekordbränder

De gigantiska skogsbränderna som har härjat i Turkiet kom efter landet upplevt flera veckor av extremhetta med topptemperaturer uppemot 49 grader. Även om skogsbränder brukar uppstå i Turkiet så här års uppges omfattningen vara mer än tio gånger så stor som i normala fall. Mer än 65 000 hektar skog har brunnit upp. Tusentals turister längst hela kusten har tvingats evakuera sina hotell den senaste tiden. Här nedan kan du se omfattningen av bränderna hittills.

Källa: https://erccportal.jrc.ec.europa.eu/ECHO-Products/Maps#/maps/3782

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se