Kontakta oss

KRÖNIKA

Sossar borde kräva välfärdsmiljarder

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthinv

KRÖNIKA    Socialdemokrater för tro och solidaritet vill att staten ska öronmärka en miljard kronor om året till antirasism. Det är exakt den typen av tänkande som har lett till att den antirasistiska rörelsen har stagnerat. Hade Socialdemokrater för tro och solidaritet menat allvar med sin antirasism och solidaritet hade dom rimligtvis krävt en extra miljard till välfärden.

I tidningen GP kräver S-föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) att regeringen ska skjuta till en antirasistisk miljard till ideella organisationer som bekämpar rasismen. Anledningen är för att rasismen har växt i Sverige. Ett faktum som har slagits fast i flera rapporter de senaste åren. Men frågan är om STS antirasistiska miljard hade gjort någon nytta. Antagligen inte. Problemet idag beror nämligen inte på bristen på bidrag till ideella föreningar. Det handlar snarare om bristen på bidrag till vanligt folk.

Välfärdskrisen är uppenbar. I var och varannan kommun sker nedskärningar. Samtidigt är arbetslösheten fortsatt skyhög. Kombinationen nedskärningar och arbetslöshet har alltid visat sig gynna högerextremister.

LO-rapporten, Ojämlikhet och radikala högerpartier, som släpptes sommaren 2018 ger oss en bra inblick i vad forskningen säger om sambandet mellan ökade klyftor i klassamhället och högerradikala partier. Rapporten som författades av sociologerna Johanna Palm och Jens Rydgren visar att ju större ojämlikhet människor upplever i samhället desto mer benägna är dem att rösta högerradikalt. Vilket är en stor förklaring till Sverigedemokraternas framgångar i valen 2010 och 2014 samt för den delen 2018.

Reinfeldt banade vägen

Under högerregeringen 2006-2014 växte Sverigedemokraterna explosionsartat. Forskningen är tydlig på varför. Högerns så kallade arbetslinje och finanskrisen 2008 pekas ut som särskilda orsaker. Anledningen är egentligen uppenbar. Reinfeldterans arbetslinje skapade ett samhälle där människor inte tilläts vara sjuka och där arbetslösa mer eller mindre jagades av myndigheterna. Arbetslösa i Norrbottens inland tvingades söka arbete 160-170 mil söderut, den som tackade nej till att bli telefonföräljare i Trelleborg skulle bli utan bidrag i Jokkmokk. Familjesituation och boendesituation var inget myndigheterna brydde sig om. Lägger vi därtill Reinfeldtårens angrepp på sjukförsäkringen så har vi en perfekt cocktail för den högerradikala tillväxten.

Satsa på välfärden

Om STS vill motverka rasismen på riktigt så borde dom ta lärdom av de slutsatser som LO har dragit. Samt kanske vända blicken mot sitt eget parti och förslå att den socialdemokratiska regeringen skjuter till en extra miljard till välfärden. För det finns nämligen inget som motverkar rasismen mer än ett fungerande välfärdssamhälle. Många kanske tror jag skämtar när jag säger det men det finns nämligen inget som stör rasister mer än när samhället flyter på och människor slipper oroa sig för framtiden. Som samhället fungerar just nu är det tvärtom. Samhället flyter inte på som vanligt och otroligt många människor oroar sig för framtiden.

Förvisso krävs det mer än en miljard för att rädda den svenska välfärden. Men sen och andra sidan kommer rasismen inte försvinna för att staten sanktionerar ut fler skattemiljoner heller…

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se