Kontakta oss

UTRIKES

Mellanösterns Hitler: ”Turkiet beundrar Israel”

Publicerat

den

TURKIET| I dagarna hamnade Turkiets president återigen i den internationellt rampljus – detta efter att ha gjort en liknelse mellan hur han vill styra Turkiet och hur Hitler styrde Tyskland under nazismen. Nu har den diktatoriska presidenten gjort en kärleksförklaring till apartheidstaten Israel var president har förnekat förintelsen.

Det var under torsdagen som den turkiska presidenten gick ut och sade att det är dags för Turkiet och Israel att erkänna att de är I behov av varandra. Uttalandet gjordes under en officiell resa till Saudiarabien.
”Israel behöver ett land som Turkiet I den här regionen. Även vi borde erkänna att vi är behov av ett land som Israel. Det är ett regionalt faktum. Vi måste se det.”, rapporterar Israeliska Haaretz.

Rasism och geopolitik

Både Turkiet och Israel har omfattande problem med rasism i sina respektive samhällen. I Israel har staten byggt upp ett apartheidsamhälle där ickejudar kränks kontinuerligt. Samtidigt bedriver staten etnisk rensning och kollektiv bestraffning av palestinier.

I Turkiet är förtrycket mot minoriteter starkt och sedan länge ockuperar Turkiet den kurdiska regionen Bakur. I praktiken har kurderna i Bakur blivit rättslösa och samtidigt bedriver den turkiska staten ett omfattande angreppskrig mot kurdisk civilbefolkning.

Bakom den grova rasismen och våldet finns en verklighet av geopolitiska positioneringar och omfattande kapitalism. Under 2015 blev Israels premiärminister Netanyahu internationellt uppmärksammad då han försökte skylla förintelsen under nazismen på palestinierna.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se