Kontakta oss

UTRIKES

Bildextra från New Orleans: ”Solidaritet med Charlottesville”

Publicerat

den

"Truth only threatens liars, equality only threatens bigots and nazis"

HÖGERVÅLDET I lördags 19 augusti samlade organisationen TakeEmDownNOLA till solidaritetsmanifestation och demonstration för offren i Charlottesville. Manifestationen var en av flera som hölls för Charlottesvilles offer i helgen.  

TakeEmDownNOLA är en organisation som arbetar för ”att borgmästaren och kommunfullmäktige vidtar omedelbara åtgärder för att avlägsna alla monument, skolnamn och gatunamn tillägnade vit överhöghet”, som de skriver på sin Facebooksida. Organisationen samlade stadens invånare till en manifestation i solidaritet med offren för högervåldet i Charlottesville. 

Manifestationen ägde rum på Congo Square i Louis Armstrong Park runt 13:00 lokal tid. Runt fem tusen barn, gamla, män och kvinnor av olika etniciteter lyssnade till tal, som mestadels hölls av rasifierat ickevita kvinnor och äldre. En av organisatörerna var 77 år gammal, och åldersspannet på manifestationen var stort. Det berättar Hannah, som var på plats, för Aktuellt Fokus.

– Talen handlade både om Charlottesville och de statyer och monument över ”white supremacy” (vit överhöghet) som staden borde ta ner.

 

Next time we won’t ask the city to take them down. Next time, we’ll take them down ourselves and no barricades in the world can stop us.

Talare, Solidarity with Charlottesville

– Vi marscherade från St Anne i French Quarter till Jackson Square, med slagord som ”No Trump, no KKK, no fascist USA!”. Allt var chill, alla var glada och det var mycket positiv energi, berättar Hannah. Manifestationen avslutades med musik.

Polisen höll sig under demonstrationen och manifestationen lugna. Några nazister eller företrädare för alternativhögern syntes inte till.

Text: Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Bild: Hannah