Kontakta oss

KRÖNIKA

Fredliga protester efter Trumps stormtrupper började backa

Publicerat

den

KRÖNIKA    När jag fick nys om BLM-protesterna i Portland hade de redan hållit på i en och en halv månad. Det dök upp i mitt flöde på Twitter, någon av de amerikaner jag följer skrev om federala agenter i anonyma vans som till synes grep folk slumpmässigt ute på gatorna.

Min nyfikenhet väcktes och jag letade reda på fler källor på nätet, jag började följa oberoende frilansjournalister på Twitter, kollade hashtaggen #Portlandprotesters och hittade livestreams. Varje morgon har jag till exempel följt frilandsjournalisten och militärveteranen Eric Greatwood direkt från Portland. Han har monterat en kamera på en flera meter hög stav så att tittare kan få ett fågelperspektiv av de pågående protesterna.

Jag har läst ögonvittnesskildringar, analyser och rapporter, lärt mig vilka ICE-immigration and custom enforcement, CBP – Custom and border protection, US Marschalls, och anställda på Blackwater är och vilka befogenheter de egentligen har. Från min läktarplats har jag också lärt mig om tårgas, kemiska substanser, pepparkulor och gummikulor. Vilka effekterna blir av att bli utsatt för den här sortens vapen.

När jag intog min läktarplats hade de federala agenterna varit på plats några dagar, förskansrade i den federala domstolsbyggnaden. Wall of moms, mammor klädda i gult som har agerat mänskliga sköldar mellan demonstranter och de federala stormtrupperna hade skapats och var på plats. En federal byggnad hade täckts i plywood, demonstranter bankade på dörrarna, uppmanande stormtrupperna att åka hem. Ut kom de med tårgas, sina bangers, batonger, pepparkulor och attackerade alla på plats helt urskillningslöst. Mammorna flög som vantar och det var helt enkelt kaos och övervåld.

Kanske tänkte Trumps stormtrupper att de kunde skrämma bort demonstranterna, kanske tänkte de att deras övervåld skulle få folk att stanna hemma. De tänkte fel. Kväll efter kväll, natt efter natt blev demonstranterna bara fler och fler. Wall of moms växte, Wall of vets, veteraner från olika krigsenheter,tillkom likaså Wall of dads. Grupper av sjukhuspersonal,präster, jurister med flera kom varje kväll för att demonstrera och stödja BLM. Varenda frilandsjournalist och lokalmedia och CNN rapporterade flitigt

Våldet mot demonstranterna ökade varje natt. Trumps stormtrupper byggde ett stängsel kring domstolsbyggnaden, ett stängsel som de var tvungna att förstärka varje dag. Invånarna i Portland gillar uppenbarligen inte stängsel. Varje natt överskred fedsen sitt mandat och sina befogenheter, de sköt tårgas rakt in i folkmassor, stormtrupperna sprang ut på gatorna och jagade demonstranter flera kvarter. Varje natt en ny taktik.

Demonstranterna gav sig inte en tum, Wall of dads kom med lövblåsare och blåste bort tårgasen, demonstranterna skaffade sköldar, gasmasker och hjälmar som skydd. Något som vissa myndigheter såg som att demonstranterna beväpnade sig. Borgmästaren i Portland Ted Wheeler var på plats en kväll och blev själv tårgasad, fedsen brydde sig inte ett skvatt om att han var där.

Vid det här laget satt jag på min läktare och tipsade svenska medier om all skit som hände i Portland. Att Trump skickade federala stormtrupper till en stad mot både guvernören och borgmästares vilja. Att det pågick maktmissbruk och övergrepp mot civilsamhället och den amerikanska konstutionen. Intresset från svensk media var minst sagt svalt. Det kom några små lama rapporter, SVT skickade visserligen dit en korrespondent som gjorde en tvåminuters inspelning tidigt en kväll. Han verkade ha åkt hem tidigt för han missade nämligen tårgasattackerna.

Dag 62 gick guvernören Kate Brown ut med beskedet att staten hade nått en överenskommelse med den federala regeringen om att de federala trupperna skulle lämna Portland och att skyddet av domstolsbyggnaden skulle tas över av den lokala polisen. I skrivande stund finns det däremot inga bevis på att Trumps stormtrupper faktiskt har lämnat Portland.

Chad Wolf som har titeln Acting secretary of Department of Homeland Security, twittrade för ett par dagar sedan: ”As I told the Governor yesterday, federal law enforcement will remain in Portland until the violent activity toward our federal facilities ends. We are not removing any law enforcement while our facilities and law enforcement remain under attack.”

Man är därför osäker på om de federala agenterna är kvar eller ej, men
natten till fredag lokal tid var den första natten utan federal inblandning och en lugnare, fredligare natt har i Portland inte sett på typ två månader.

Idag, tidig morgon svensk tid, samlas BLM-demonstranterna återigen i Portland. De fortsätter att skandera ”Black lives matter”, ”No justice, no peace”, ”Whose streets? Our streets!”, ”Are you scared? Hell no, I aint scared!”. De fortsätter för att problemet inte har försvunnit, ojämlikheten mot svarta i USA och polisbrutaliteten fortsätter och det är det man protestrerar emot.

Jag bänkar mig på min läktare och övervakar det hela. Stängslet som kostar regeringen 500 dollar varje kvart är fortfarande på plats. Demonstrationen är består av drygt 1000 -1500 personer och stämningen god.

Dagens nya protester har också hållits helt fredligt, några yngre förmågor har försök ta sönder stängslet men allt sådant beteende har stoppats av vuxna demonstranter med orden: ”This is not Black live matters” och ”there are mamas on the front line.”

Så efter två nätter utan attacker från Trumps stormtrupper har protesterna blivit fredliga. Det är det enda bevis vi egentligen behöver på att Trumps strategi att slå ner protestern med våld inte fungerade. Däremot bevisar det Trumps totala förakt för demokratin och den amerikanska befolkningen.

Rekommenderad läsning:

Reuters: Ingen tårgas över Portland.

Klimatet och tårgasen.

Kronologi över utvecklingen i Portland.

Offer för övervåldet.

Om Trumps stormtrupper och deras befogenheter.

Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se