Kontakta oss

EU

Fiasko för patrullerande högerextremister i Medelhavet: ”Klarade inte en månad”

Publicerat

den

HÖGERN Det kontroversiella skeppet C-star, som skulle hindra flyktingar från att ta sig till Europa, lägger ner sin verksamhet efter mindre än en månad.

Högeridentitärerna i Defend Europa hade köpt in skeppet C-star för att patrullera Medelhavet. De skulle stoppa flyktingar från att ta sig till Europa men stötte på flera problem. Efter mindre än en månad i Medelhavet meddelar nu organisationen att de lägger ner kampanjen. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur besättningen på C-star stött på flera problem.

I slutet av juli, innan de ens börjat sin patrullering, blev de själva åtalade för flyktingsmuggling. C-star befann sig utanför Afrikas kust och för att ta skeppet till Medelhavet hade de hyrt in flyktingar från Sri Lanka som skulle köra skeppet. Flyktingarna från Sri Lanka hade fått betala 10 000 euro och lovades bli avsläppta i Europa för att söka asyl i ett EU-land. Flyktingarna steg av på Cypern och ersattes av cypriska besättningsmän.

Nekade inträde

Efter att C-star lämnat Cypern och påbörjat sitt uppdrag tog det bara några dagar innan provianten på skeppet tog slut. C-star skulle från början lägga hamn i Tunisien men där blev de blockerade av tunisiska fiskare som inte ville ha högeridentitärerna i sin hemmahamn. C-star blev tvungen att åka någon annanstans och närmade sig Sicilien istället. På väg till Italien fick skeppet tekniska problem och skickade ut ett nödrop till den italienska kustbevakningen. Deras uttalade fiende Sea-Eye – som räddar flyktingar – kom till undsättning. Med det tekniska problemet löst hade C-star tänkt ta sig till Malta men de blev nekade tillträde av de maltesiska myndigheterna. Det nekade inträdet till Malta blev slutet för C-star, som sedan tre dagar senare tog sig till Frankrike där de höll en presskonferens för att meddela att de inte tänker fortsätta avvisa flyktingar från Medelhavet.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se