INRIKES Björn Olsen har gett Folkhälsomyndigheten rejält mycket kritik för att myndigheten inte rekommenderar munskydd. Samtidigt visar det sig att Olsen själv har skrivit en bok där han kritiserar munskydd som strategi mot smittsamma pandemier.
Så sent som i början av veckan gick Björn Olsen till hård attack mot Folkhälsomyndighetens linje gällande munskydd. Enligt överläkaren som är specialiserad på infektionssjukdomar borde Sverige införa obligatoriskt tvång på munskydd ute i samhället. Nu visar det sig att Olsen tidigare har sågat munskydden som effektiv metod mot smittspridning ute i samhället.
Det är i Björn Olsens bok ”Pandemi; Myterna, fakta, hoten” som den hårda kritiken mot munskydd förs fram. Boken släpptes redan 2010 och gick i nytryck i mars tidigare i år. Boken tar bland annat upp svininfluensan som härjade under av 00-talet. Om munskydd skrev Björn Olsen att dessa inte fyllde någon som helst funktion och att de istället kunde öka risken för smiitta. Undantaget var de avancerade munskydd som används på sjukhus.
Ökar risken för smitta
Här nedan följer ett utdrag ur boken.
”Basala skyddsåtgärder
Det finns många sätt att skydda sig. Under pandemin som orsakades av AH1N1 var de mexikaner som hade råd iklädda munskydd. Förutom de avancerade munskydd som används på sjukhus, fyller de övriga ingen som helst funktion. I stället kan det vara tvärtom, de ökar risken för smitta mer än de skyddar. Vi pillar på dem, vi rättar till dem, vi har dem under hakan, eller så är de till och med, som jag har sett några exempel på, placerade över pannan.
Men liksom vi lärde oss på att krypa under skolbänken vid ett atombombsanfall på 1970-talet, gav munskydden en falsk trygghet men samtidigt en känsla av handlingskraft.”.
Faksimil Facebook
Enligt studier från bland annat Hong Kong och University of California San Francisco har munskydd en klart dämpande effekt på det nya coronavirusets smittspridning i samhället.
Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar