Kontakta oss

EKONOMI

Blåbruna backar från chockhöjning av politikerlönerna

Publicerat

den

EKONOMI Den blåbruna kommunstyrelsen drar tillbaka den rekordstora löneökningen de gett till sig själva. Flera av partierna hade gått till val på att minska skatteslöseriet och politikerlönerna.

Tidigare i veckan bestämde sig kommunstyrelsen i Norrtälje bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristerdemokraterna och Liberalerna att chockhöja kommunalrådens löner. Allra mest fick kommunstyrelsen ordförande Bino Drummond (M). Drummond gick från 87 000kr till 110 000kr i månadslön, en höjning på 27%.

Personen bakom förslaget om löneökningen var moderaten Staffan Tjörnhammar. När han intervjuades och konfronterades av SVT kunde han inte ge något rimligt svar till varför politikerna förtjänade en sådan rekordstor löneökning. Tystnad uppstod och det tog hela 26 sekunder innan Tjörnhammar spottade ur sig en politisk floskel. Intervjun blev snabbt viral på sociala medier vilket ledde till en kritikstorm.

Efter att höjningen sågats av både experter och på sociala medier valde politikerna att ångra löneökningen. Enligt Drummond kommer partierna i kommunen samlas och diskutera hur politikerlönerna ska bestämmas i framtiden.

Ville sänka politikerlönerna
Inför kommunvalet lovade Moderaterna i Norrtälje att stoppa det kommunala skatteslöseriet. Sverigedemokraterna i kommunen gick ännu längre. Sverigedemokraterna ville utöver att minska också sänka politikerlönerna. Varför Sverigedemokraterna snabbt efter de fått makten i kommunen valde att göra tvärtom har de inte velat svara på.

Oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet valde redan från start att rösta emot löneökningarna.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se