Kontakta oss

EKONOMI

Politiker får löneökning på 60%

Publicerat

den

EKONOMI Kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna får en rekordstor höjning i lönekuvertet. Politikerna i arvodeskommittén som ligger bakom höjningen vägrar svara på frågor.

I Eskilstuna kommun utgår politikernas arvode från ett basbelopp på 71 500 kronor i månaden. Utöver basbeloppet läggs det på en procentsats baserat på politikernas uppdrag. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har det högsta arvodet på 78 650kr i månaden, det är 110% av basbeloppet.

Ordförandena i de olika nämnderna får 50%, vilket är 35 750 kronor i månaden. I maj beslutade politikerna att kommunfullmäktiges ordförande skulle få 50% rapporterar SVT. Sedan tidigare var månadslönen på 21 450kr för kommunfullmäktiges ordförande. Den nya löneökningen från 21 450kr till 35 750kr är en löneökning på 60%, 14 300kr.

Sedan 2014 är det Ann-Sofie Wågström (S) som är kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna. Förra månaden blev hon omvald och började inkassera det nya arvodet.

Vägrar svara på frågor
Arvodeskommittén är de som bestämmer politikernas löner. Kommitténs ordförande är Wågströms partikollega Marianne Karlberg och hon vägrar svara på frågor när hon konfronteras av SVT.

Karlberg påstår att de gjort en jämförelse med 18 andra kommuner för att bestämma lönenivån. När SVT kollar upp politikerlönerna i de 18 kommunerna var det enbart Norrköping, Linköping och Sundsvall som hade högre löner. Efter chockhöjningen i Eskilstuna är det enbart Linköping där politikerna fortfarande har högre lön.

Löneökningen i kommunen fungerar så att Arvodeskommittén lägger fram ett förslag som sedan ska klubbas igenom av kommunfullmäktige. Chockhöjningen fick också stöd av oppositionen.

Jari Puustinen är kommunalråd och gruppledare för Moderaterna i Eskilstuna och han anser att löneökningen var ett bra beslut.

– För vår del tyckte vi att förslaget man lade fram såg bra ut i sin helhet och därför har då alla partier också röstat ja, säger Puustinen till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se