Kontakta oss

KULTUR

Borgerlig kommun stoppar bokföredrag i Fria ordets hus: ”För politiskt”

Publicerat

den

VÄXJÖ Kultur och fritidsnämnden i Växjö förbjuder ett bokföredrag från att äga rum i Fria ordets hus. Anledningen enligt nämnden är för att arrangörerna inte är representanter i kommunfullmäktige – men enligt huvudarrangören handlar det snarare om politiska påtryckningar.

Föredragshållaren var nämligen Anders Carlsson, före detta ordförande i Kommunistiska Partiet, som skulle tala om arbetet med sin bok om Ryska revolutionen, ”En resa in i det okända”.

Enligt arrangörerna Kommunistiska Partiet och ABF var möteslokalen på Fria ordets hus bokad en och en halv vecka innan man blev uppringda och meddelade att man blivit avbokade. När Kommunistiska Partiet i Växjö kommenterar det hela skriver partiet att skälet som angavs var för att bokföredraget skulle vara för politiskt.

”Lokalen har sedan 1,5 vecka tillbaka varit bokad och klar; mötesannonser, flygblad och affischer är tryckta. Då meddelar en högre tjänsteman på Växjö kommuns Kultur- och fritidsförvaltning att vi inte får hyra lokalen och att mötet inte kan hållas. Skälet anges vara att mötet är för politiskt och det skulle strida mot Växjös kommuns uthyrningspolicy, en policy som den erfarna personalen på Det fria ordets hus i så fall inte skulle känna till.”

Kommunistiska Partiet skriver även att dom tycker att kommunens agerande är skamligt och jämför handlandet med politisk schizofreni.

”Växjö kommuns agerande är inte bara skamligt utan också direkt antidemokratisk. Att påstå att man har en kommunal skattefinansierd verksamhet som ska värna det fria ordet, författare och yttrandefriheten samtidigt som man förhindrar en författare att komma och berätta om en bok är rent schizofrent.”

Föredraget var tänkt att hållas den 23 november. Till lokala medier säger ABF att dom vill att bokföredraget ska äga rum och att dom letar efter nya lokaler.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se