Kontakta oss

NOTISER

Borgerliga och nazister överens – Ja till hemliga makthavare!

Publicerat

den

afnyhet22
INRIKES| I uppkomsten av den så kallade “Julia Cesear”-debatten har borgerliga och nazister gjort gemensam sak kring frågan om dolda makthavare i samhället. Från nazistiska Svenska Motståndsmotståndsrörelsen och fascistiska Fria Tider till konservativa Marika Formgren och andra borgerliga personligheter tar man ställning för hemliga makthavare i samhället.

Den SD-närstående anonyma opinionsbildaren ”Julia Cesear” anses vara var en landets viktigaste opinionsbildare. Aktuellt Fokus kan även avslöja att man internt inom Sverigedemokraterna ser henne som en av partiets ideologer. En opinionsbildare med makt över rikspolitiken det vill säga.

Den hemliga makthavaren som heter Barbro Jöberger är en tidigare DN-journalist i 70-års åldern som blev förtidspensionerad då hon enligt egen utsago var el-allergiker. Som bloggare har hon sedan flera år tillbaka skrivit om saker som ”dysfunktionella låg-IQ-länder” och rent rasideologiska texter. Idéer vars nedvärderande och falska innebörd har nått hundratusentals människor.

I kölvattnet av debatten kring huruvida det var rätt eller ej att hänga ut den etnonationalistiska SD-ideologen har alltifrån regelrätta nazister och fascister till den etablerade borgerliga och konservativa högern tagit ställning för att hemliga personer ska tillåtas påverka Sveriges samhällsklimat och rikspolitik.

I en artikel på Svenska Motståndsrörelsens hemsida tog den nazistiska organisationen snabbt ställning för att den hemliga makthavaren skulle hållas dold för allmänheten. Samma form av ställningstaganden finner man även hos fascistiska Fria Tider. Fria Tider försöker bland annat göra en politisk poäng på en krönika publicerad i Expressen och dramatiserar en text som gör gällande att genom att röja den dolda makthavarens identitet så riskerar Barbro Jöberger att bli mördad. Den ursprungliga krönikan är skriven år 2010 av den förre journalisten och Expressen-krönikören Ulf Nilsson. Nilsson har även fått kritik för att ha framfört konspirationsteorier och spätt på främlingsfientligheten i samhällsdebatten. Fria Tider gör alltså sitt bästa för att skapa dramatik och plockar upp en kritiserad krönika i gammelmedia som ”bevis” för sin sak.

Även den fascistiska så kallade ”nya högern” inom tankesmedjan Motpol tar ställning för ett mer dolt och slutet Sverige. Kent Ekeroth-närstående Avpixlat och dess chefredaktör Mats Dagerlind går så långt att han målar ut DN-journalisten Niklas Orrenius som en brottsling för att han försökte få en intervju med ”Julia Cesear”. Den kända ledarskribenten Per Gudmundson beskriver den anonyma rasideologiska opinionsbildaren som en ”dissident” i en Twitterdiskussion, han tillägger däremot att han ser Niklas Orrenius och Annika Hamruds journalistiska metoder som normala i mediesammanhanget. Den högervridna ledarskribenten skriver även att han anser att det är en intrång i integriteten när hemliga makthavare tillfrågas av media om de vill komma till tals i en intervju.

Därför klassas Barbro Jöberger som en dold makthavare

Barbro Jöberger har genom sin journalistbakgrund en gedigen skribentvana. Hennes skriftspråk fångar läsaren och hennes dramatiska texter och hårda kängor spelar på människors emotionella påverkan av de bilder hon målar upp.

Jöberger har lyfts fram på en rad högerpropagandistiska hemsidor och nyhetssajter. Via de högerradikala kanalerna har hon beretts en stor publik att framföra sina etnonationalistiska teser till. Publiken och uppmärksamheten hon har fått har resulterat i att Barbro Jöberger bland annat har blivit utnämnd till en av Sveriges viktigaste opinionsbildare. Hennes opinionsbildning har bland annat fått ett sådant genomslag att hon har kommit att tolkats som en av Sverigedemokraternas mest inflytelserika ideologer. Även människor inom den fascistiska så kallade ”Nya högern” har tagit inspiration av Barbro Jöbergers etnonationalism. Exempelvis har Nordisk Ungdom varit flitiga med att läsa hennes texter för att anpassa sin metapolitiska aktivism mot Sverigedemokraternas led.

När en opinionsbildare når en nivå då denne påverkar ett av Sveriges största partier som har kontakter med Svenskt Näringsliv och denne även når delar av den etablerade borgerligheten så har man reell makt. När man når den nivån av påverkan i ett demokratiskt samhälle är det viktigt att förstå att man även måste kunna ta ansvar för det samhällsklimat man är med om att skapa. En omöjlighet när det kommer till hemliga makthavare. Med andra ord raka motsatsen till en öppen demokrati. Som en av Sveriges mest viktiga makthavare med inflytande över i princip hela nationalistiska högern har Barbro Jöberger och högersympatisörer tagit ställning mot öppenhet och för möjligheten att människor ska tillåtas påverka samhällsklimatet och rikspolitiken i det dolda.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se