Kontakta oss

INRIKES

Här ljuger Fria Tider om extremistkopplingarna

Publicerat

den

ftljuger

INRIKES | I två intervjuer på raken ljuger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord om kopplingen mellan Fria Tider och den ”nyfascistiska” så kallade identitära rörelsen, och dess tankesmedja, Motpol. Aktuellt Fokus har granskat banden mellan Fria Tider och ”nyfascismen”.

I två intervjuer på raken ljuger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord om kopplingen mellan Fria Tider och den ”nyfascistiska” så kallade identitära rörelsen, och dess tankesmedja, Motpol. På frågan om kopplingarna mellan Fria Tiders koppling till Motpol svarade Widar Nord att påståendet var trams till den högerradikala nyhetssajten, Nyheter Idag.

– Vilket trams. Det är Karlsson som har skrivit på Motpol och inte någon från Fria Tider, svarade chefredaktören för Fria Tider .ftlögn3

Frågeställningen blev aktuell efter att Sverigedemokraternas Mattias Karlsson redogjort varför han anser att den identitära rörelsen är att betrakta som fascister och därmed ideologiskt avvikande från Sverigedemokraterna. I ännu en intervju, denna gång på den   egna sajten försöker Widar Nord förneka banden ännu en gång.

– Är frågan ett skämt? Det är Mattias Karlsson som har skrivit på Motpol. Jag är till skillnad från honom helt säker på att vare sig jag själv eller någon av mina anställda har skrivit ett ord på den sajten.

Sedan lång tid råder interna konflikter i Sverigedemokraterna. På senare tid har konflikterna blossat upp till ett offentligt krig mellan de inblandade parterna på sociala medier och kommentarsfält på näthatssajter.

Identitärer har sedan länge bedrivit omfattande entrism mot delar av SD. Uteslutningen av SD-toppen Patrik Ehn skedde efter dennes tydliga kopplingar till den identitära rörelsen. Vilket kritikerna ansåg vara ett svepskäl. Trots det blev Patrik Ehn offentligt en del av den så kallade motpol-sfären och den nya högern strax efter uteslutningen. Bland de som räknas till den ”nyfascistiska” falangen inom SD återfinns bland annat riksdagsmännen Mikael Jansson, David Lång och Mikael Waltersson. Även ungdomsförbundet och dess ledning räknas till den aktuella falangen.

Fria Tider har sedan länge valt en okritisk propagandistisk hållning mot SDU. Inte minst på sociala medier där man har deltagit i hånfulla drev orkestrerade av bland annat Nordisk Ungdom vilka även de ingår i den så kallade nya högern. Dreven har bland annat inneburit personangrepp på Sverigedemokraternas Mattias Karlsson och Maria Danielsson som utmanade ungdomsförbundets William Hahne om ordförandeposten för SD i Stockholm stad.

2013 bolagsregistrerades Fria Tider under namnet FT NEWS GROUP i Estland av advokaten och förläggaren Tobias Ridderstråle. Ridderstråle uteslöts ur advokatförbundet 2010 efter att det uppdagats att han varit en investerare i det identitära bokförlaget, Arktos som ägs av den tidigare grovt kriminella identitära ledaren Daniel Friberg. Friberg som är dömd för häleri, grovt vapenbrott och dopingbrott, samt tidigare åtalad för förberedelse till rån alternativt mord och grov misshandel samt hets mot folkgrupp, är även chefredaktör och ansvarig utgivare för tankesmedjan Motpol. Ridderstråle har även föreläst på det årliga identitära forumet, Identitär Idé.

En återkommande skribent på Fria Tider är även Joakim Fredriksson. Fredriksson har även han koppling till den identitära rörelsen. Exempelvis driver han Motpol-bloggen, ”Gudomlig komedi”.

Varför Fria Tider ljuger om kopplingarna till den identitära rörelsen som även går under begreppet, nya högern, är oklart men enligt Mathias Wåg på Researchgruppen tror man att svaret kan ligga i Fria Tiders och identitärernas metapolitik.

– Det är en del av både Fria Tider och Motpols så kallade metapolitik. De försöker omstöpa begrepp till mindre laddade. På samma sätt gör de med sina samarbeten, de försöker dölja eller förneka dem, fast samarbetet och kopplingen finns öppet att se på deras sida. Motpol försöker verka genom att föra ut sina åsikter i alla kanaler de kan. De har bland annat haft sina skribenter i Nationell idag, Nya Tider, Fria Tider och Dispatch international, säger Mathias Wåg till Aktuellt Fokus.

Varför är det så viktigt för dem att förneka det här samarbetet?

– Fria Tider är en kontroversiell sida även inom Sverigedemokraterna. I SD-Kuriren och i ställföreträdande partiledare Mattias Karlssons texter utpekas de som nyfascister. Men trots att Fria Tider öppet har identitärer som medarbetare i redaktionen, väljer de ändå att förneka det offentligt för att försvåra SD:s gränsdragning mot dem.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se