Kontakta oss

UTRIKES

Borgerliga rasister och liberaler vinnare när Finland gick till val

Publicerat

den

UTRIKES | Segrare i finska valet blev Juha Sipilä, partiledare för Centerpartiet. Men det är fortfarande oklart hur regeringen kommer att se ut. Däremot står det klart att Finland gör en kraftig högersväng i politiken.

Farhågorna är att en konservativ och borgerlig politik ska förändra Finland lika negativt som regeringen Reinfeldt och Alliansen gjorde i Sverige. Farhågor finns även över att den nya konservativa högerregeringen kommer att verka för en inskränkning i aborträtten. Juha Siplä är sedan tidigare känd som motståndare till kvinnans rätt till att bestämma över sin egen kropp.

De tre största partierna i valet är alla tre borgerliga partier. Största parti blev Centerpartiet, följt av Sannfinländarna och Samlingspartiet. Sverigedemokraternas motsvarighet i Finland, högerpartiet Sannfinländarna, blev andra största parti med näst flest mandat i riksdagen. Sannfinländarna är ett borgerligt, rasistiskt och konservativt parti.

En av Sannfinländarnas mest populära politiker är Teuvo Hakkarainen som blev återvald med över 5000 röster. Hakkarainen har tidigare uttryckt en önskan om att somalier och homosexuella ska tvångsinterneras på Åland.

Socialdemokrater backar

Valets stora förlorare blev som väntat Socialdemokraterna, som backar till 16,5 procent och 34 mandat i riksdagen. Vänstern backade från 14 till 12 mandat. Trots förlusterna jublar många socialistiska aktivister i Finland. Valets absolut största ljuspunkt blev att den folkkära feministen Li Andersson blev invald med otroliga 15154 personröster. Något som tyder på att den föråldrade vänstern och socialdemokratin måste bryta högervridningen och gå tillbaka mot sina rötter om de vill återfå förtroendet från sina tidigare väljargrupper.
Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se