Kontakta oss

UTRIKES

Finland sätter ned foten mot högervåldet – förbjuder NMR!

Publicerat

den

VÅLDSHÖGERN Finland förbjuder den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Beslutet kom idag under eftermiddagen. Den finska grenen av NMR manar till demonstration på finska självständighetsdagen nästa vecka.

Beslutet att förbjuda NMR från att verka i Finland togs av Birkalands tingsrätt tidigare idag. I domen skriver tingsrätten att NMR:s styrelse förbjuds att fortsätta organisationens näringsverksamhet och förvalta dess egendomar. Samtliga tillgångar ska förvaltas av en advokat tills domen vunnit i laga kraft.

Tingsrätten motiverar förbudet med att NMR accepterar och uppmuntrar till våld. Domstolen påpekar även att NMR för en tydlig hatretorik, framställer sig i offerposition samtidigt som de anser att våld är en legitimerad form av självförsvar.

Nordiska Motståndsrörelsen kallar domen för ett skandalbesked men ser ut att ha förberett sig för förbudet. Den 6 december, på finska självständighetsdagen, kommer organisationens medlemmar demonstrera i Helsingfors – men inte under NMR:s varumärke. Istället kommer de marschera under namnet ”Finska nationalsocialister”.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se