Kontakta oss

INRIKES

Borgerligt maktskifte i Gävle

Publicerat

den

GÄVLE | Sverigedemokraterna går åter i allians med de borgerliga. Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna tar över makten i Gävle efter 96 år i opposition. SD-Gävle har tydligt tagit ställning för Alliansens borgerliga politik.

Sverigedemokraterna fortsätter sin resa in i den borgerliga alliansens finrum. Sverigedemokraterna var efter partiets landsdagar tydligare med sin borgerliga politiska profil. Nu ska partiet samregera tillsammans med Moderaterna i Gävle. Partierna ska sitta i ”informationsmöten” och bestämma gävlebornas framtid tillsammans. De fem borgerliga partierna är alla förespråkare av privatisering och privata vinster från välfärdssektorn. Med nermontering av den välfärd som finns kvar och utförsäljning av stora delar av landet till riskkapitalister.

Samarbetet mellan partierna är sanktionerat av högsta ledningen inom de båda partierna. I Moderaterna finns en förhoppning om att SD i framtiden skulle kunna ge sitt passiva stöd till en alliansregering. Vilket Sverigedemokraterna redan gör i praktiken både i riksdagen och i kommunfullmäktige runt om i landet. Situationen i Gävle blir då ett slags test inför valet 2018.

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra, säger en högt uppsatt moderat till DI.

Sverigedemokraterna har tidigare suttit i möten med näringslivet för att säkerställa att partiet fortsätter förespråka vinster i välfärden och inte sätter stopp för riskkapitalisters skatteflykt med svenska skattepengar till skatteparadis. Något som partiet tänker låta fortgå utan att protestera. Sverigedemokraterna tar en allt mera aktiv roll i borgerligheten och efter valet 2018 kommer med stor sannolikhet Sverigedemokraterna sitta i en borgerlig allians likt sina systerpartier i våra grannländer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se