Kontakta oss

INRIKES

Borttvingad extremist får toppost av Ulf Kristersson

Publicerat

den

INRIKES Förnekandet av Pinochetdiktaturens brott mot mänskligheten gjorde att svenskchilenska politikern tvingades avgå som Chiles kulturminister. Nu meddelar Ulf Kristersson att han får en toppost i Moderaterna.

Det är på DN-debatt som högerledaren Ulf Kristersson meddelar att Mauricio ansluter sig till Moderaterna. Enligt Kristersson ska Mauricio Rojas ingå i Moderaternas nya hårdsatsning på att synas i invandringspolitiken, den så kallade ”integrationskommissionen”.

30 000 torterades

Hur många som skickades till hemliga koncentrationsläger på grund av sina åsikter är fortfarande okänt. Mer än 200 000 tvingades i exil och 30 000 människor torterades av den nyliberala Pinochetdiktaturen i Chile.

När Chile skulle börja bygga ett monument över diktaturens brott mot mänskligheten reagerade Mauricio Rojas med ilska. I boken Dialogo de Conversos kallade han minnesmonumentet för ”En bluff som förfalskar Chiles historia.” En argumentation som Rojas har bedrivit sedan åratal.

Efter stora folkliga protester tvingades Mauricio Rojas avgå som Chiles kulturminister. Nu är han alltså välkommen in i Moderaternas värme.

”Det är värt att särskilt nämna Mauricio Rojas, som under lång tid har varit drivande i dessa frågor och nu ansluter till Moderaternas arbete. Hade Sverige för 20 år sedan tagit honom på större allvar, hade den här kommissionen inte behövts i dag.” skriver Ulf Kristersson på DN Debatt.

Aktuellt Fokus har försökt att nå Moderaterna för en kommentar.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se