Kontakta oss

INRIKES

Nyvald riksdagsledamot: ”M har inte gjort upp med sin Pinochet-historia”

Publicerat

den

INRIKES Moderaterna har inte gjort upp med sin historia då partiet satt i samma högerinternational som diktatorn Augusto Pinochet. Det säger riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas (v) efter Ulf Kristersson meddelat att Mauricio Rojas anslutit sig till Moderaterna.

Pinochetdiktaturen brukar kallas för Sydamerikas svar på nazistiska Tyskland eller fascistiska Italien under andra världskriget. Hade riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas föräldrar inte flytt till Sverige hade de, liksom tiotusentals andra, riskerat hamna i diktaturens koncentrationsläger.

I en intervju med Aktuellt Fokus säger Lorena Delgado Varas att hon ser mycket allvarligt på att Ulf Kristersson och Moderaterna öppnat dörren för Mauricio Rojas, som öppet förnekar Pinochetdiktaturens brott mot mänskligheten. I en intervju med Aktuellt Fokus säger hon att Moderaterna inte gjort upp med sin historia, sedan partiet öppet stöttade diktaturen i Chile.

Hur ser du på att Moderaterna har tagit in Mauricio Rojas i värmen?

– Jag tycker att det är oroväckande att man väljer att samarbeta med en person som på något sätt förnekar grymheten i Pinochets diktatur i Chile. Det tycker jag är allvarligt, säger Lorena Delgado Varas.

Enligt Lorena visar M:s agerande att partiet inte gjort upp med sin smutsiga historia. Under flera år ingick Moderaterna i samma högerinternational som Pinochet.

– För mig visar det iallafall att Moderaterna inte riktigt har gjort upp med den historia där dom hade relativt goda kontakter med högerpartierna i diktaturen i Chile.

Att Mauricio Rojas ska arbeta med Moderaternas Integrationskommission är särskilt problematiskt enligt Lorena. En av anledningarna är att hon tycker att Rojas saknar en reell integrationspolitik och för att han gör skillnad på folk och folk.

– Sen är Mauricio Rojas också problematisk avseende hur han sett på integrationsfrågorna tidigare och jag tror inte att hans syn på det har förändrats.

Är det något speciellt du tänker på?

– Det är flera saker. På något sätt har han ju försökt göra skillnad på folk och folk beroende vilken kultur dom kommer ifrån. Om Moderaterna har det här som avstamp så kan vi förvänta oss att Moderaterna kommer att ta ett steg närmare Sverigedemokraternas integrationspolitik, säger Lorena.

Det är märkligt i sin tur eftersom SD inte har någon integrationspolitik.

– Haha nä så är det ju det också. Dom har ju inte det. Precis som Mauricio Rojas heller inte har haft när han har uttalat sig om integration tidigare, säger Lorena Delgado Varas.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se