Kontakta oss

UTRIKES

Norska högerterroristen uppmanade till ”raskrig”

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Den gripna högerterroristen utanför Oslo, uppmanade till raskrig innan han gick till attack mot moskén. Dessutom förberedde han sig på att dö under attacken. Det framgår av meddelanden som tros komma från terroristen själv.

Beväpnad med hagelgevär, pistoler tänkte den uniformerade och hjälmbeklädda terroristen starta raskrig genom att döda så många muslimer som möjligt. Som tur var slutade det med fiasko. Terroristen hann bara skjuta en person innan han övermannades av församlingsmedlemmar som uppges vara i 75-års åldern.

Den gripna terroristen utanför Oslo pekas ut som, Philip Manshaus, en 21-årig student från Oslo. Strax innan attacken utfördes postades ett inlägg i Philip Manshaus namn på 4chan. Cirka 20.45 var Philip Manshaus Facebookprofil fullt synlig och sökbar, en knapp halvtimme senare hade profilen försvunnit från Facebook. Vilket är brukligt när det gäller terrorattacker och misstänkta terrorister.

”Det är min tur, jag blev utvald av saint tarrant trots allt. Vi kan inte låta det här fortsätta” skrev någon i Philip Manshaus namn och uppmanade till raskrig.

I inlägget på 4chan framgår det även att terrorattacken skulle filmas och livestreamas. Detta misslyckades dock på grund då den gripna högerterroristen inte redde ut tekniken. Inlägget avslutade med att terroristen gjorde klart att han var förberedd på att dö. ”It´s been fun, valhall väntar” avslutade han terrorinlägget.

Studerade på Waldorfskola

Innan Facebook stängde ned Philip Manshaus Facebookprofil hann Aktuellt Fokus gå igenom en del. Av gillemarkeringar att döma framgår det att han Manshaus är en vit konservativ man som bland annat studerat litteratur på en privatskola som ägs av den ockulta sektrörelsen antroposoferna.

Uppdatering klockan 22:45:

Den gripna högerterroristen misstänkts ha mördat minst en person. Oslopolisen meddelar att man har hittat en död person i en lägenhet i samma förort som terrorattacken inträffade. Polisen uppger att man sätter mordet i samband med terrorattacken mot moskén. Oslopolisen kommer att inleda en presskonferens klockan 23.00.

Uppdatering klockan 23.26:

Aktuellt Fokus har precis bevakat Oslopolisens presskonferens. Här kommer en kort sammanfattning.

Under presskonferensen bekräftade Oslopolisens sektionschef Rune Skjold att man känner till vad Philip Manshaus postat på Internet. Rune Skjold uppger även att polisen jobbar vidare med att kartlägga Manshaus liv.

Efter attacken har polisen uppgraderat hotbilden och infört order om tung beväpning i Oslos polisdistrikt. Oslopolisen säger att man kommer att sätta ut extraresurser inför den muslimska högtiden Eid som inleds imorgon. Såväl uniformerade som civilklädda poliser kommer att placeras ut på en rad områden i Norge med start imorgon. Oslopolisen säger att alla som vill fira Eid ska kunna känna sig trygga.

Rättelse: Tidigare uppgav vi att den gripna högerterroristen gillat en kristen Facebooksida som uppmanade till celibat. Det visade sig vara felaktigt. Vid en närmare koll visade det sig att den aktuella Facebooksidan är en ateistisk humorsida.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se