Kontakta oss

UTRIKES

Brutala avrättningar fortsätter i Iran

Publicerat

den

public-hanging-iran-20141108-650-1
IRAN| Regimen i Iran är inte lite förtjusta i att avrätta människor regelbundet. Enligt människorättsorganistioner rör det sig om allt från barn under 18 år och etniska minoriteter.

Mer än 600 avrättningar skedde i Iran förra året enligt Amnesty International. De flesta som avrättats har begått någon form av narkotikabrott som de avrättade tvingats till att erkänna under tortyr. Regimen har även genomfört en del massavrättningar, däribland vid fängelset Rajai Shahr i Karaj, enligt Human Rights Watch.

Brott som leder till dödsstraff är så kallade ”hudud-brott” som innefattar allt ifrån alkoholkonsumtion, utomäktenskapligt sex och homosexualitet. Iran är det land som per capita avrättar flest människor i hela världen.
De ökade dödsstraffen sker i samband med ökat våld gentemot landets etniska minoriteter, däribland kurder och balucher. Sedan början av 2016 har minst 230 avrättningar genomförts.

Sedan sommaren 2015 har nya ekonomiska förbindelser mellan Iran och resten av världen ökat tack vare den nya kärnenergiuppgörelsen. Bland de som visat intresse i att investera i att förbättra de ekonomiska förbindelserna med Iran finns Sverige, trots att man vet om de brott mot mänskliga rättigheter som regimen begår.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se