Kontakta oss

KRÖNIKA

Efter bokmässan är fascisterna de enda vinnarna

Publicerat

den

NyatiderKRÖNIKA| De enda vinnarna efter de omtalade händelserna kring bokmässan är den rasideologiska tidningen. Tidningen har redan fått reklam av majoritetens av landets medier så jag har inget intresse av att nämna dem, de behöver inte mer reklam. Att de nu blivit portade från bokmässan är ingen seger för antifascismen utan snarare en seger för fascisterna.

Tidningen och dess föregångare har medverkat på bokmässan i flera år. En snabb googling visar att de medverkat sen flera år tillbaka. De har alltså redan medverkat på bokmässan i flera år men ingen har hört talas om det. Genom att sitta i en monter på bokmässan har de inte nått ut till någon större skara människor.

Vi på redaktionen kände till att tidningen skulle medverka på bokmässan sedan två veckor tillbaka, långt före det blev allmänt känt. Vi förutsåg att ett drev enbart skulle gynna tidningen därav valde vi att inte uppmärksamma tidningens deltagande. Något som nu bekräftas när en jämför tidningens publicitet från tidigare års medverkan med nuvarande bokmässan.

Runtom nu på sociala medier läser jag hur antirasister firar en seger. Antifascismen går framåt påstås det efter att bokmässan portat tidningen. Vilken seger undrar jag? På vilket sätt backar fascisterna? Kollar vi upp hur tidningen påverkats gör de numera tung reklam för sig själva. Deras antal följare på sociala medier har exploderat och likaså lär deras prenumerationer ha ökat.

När jag i olika facebook-grupper påpekar att tidningen är vinnarna av denna striden har jag fått majoriteten emot mig. Gick till och med så långt att jag blev kallad fascisttroll och bannad ur en grupp. Det är samma gamla retorik jag möter, antifascismen segrade för att tidningen inte fick medverka på bokmässan som de gjort obemärkt flera år tidigare.

Nyfascismen växer fram i landet och det är omöjligt att förneka. Det behövs nya strategier. Vi kan inte fortsätta med samma slitna taktik. Kollar vi hur det politiska klimatet ser ut idag jämfört med för tio år sedan är det stor skillnad. Då fanns det inga nyfascistiska partier i riksdagen eller alternativmedier som utmanade massmedia. Den antifascistiska linjen har misslyckats och vi behöver en ny strategi som ser till att vi inte ser våra förluster som vinster.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se