Kontakta oss

INRIKES

Skolinspektionen totalsågade Carl Bildt-hyllande ledarskribent

Publicerat

den

INRIKES | I torsdags gick tidningen Correns liberala ledarskribent, Christian Dahlgren ut i en högerreaktionär ledare där han gick till angrepp mot föräldrar till utsatta barn. Enligt ledarskribenten borde folk vara mer som Carl Bildt. Några få timmar senare totalsågades liberalen Dahlgren av Skolinspektionen.

Det var när Dahlgren gick ut och attackerade föräldrarna till barn som har hög frånvaro från skolan som Skolinspektionen valde att reagera. I Dahlgrens ledare står det bland annat att föräldrarna har ett ansvar och att en den utredning som Skolinspektionen vill göra om så kallade ”hemmasittare” är onödig. Kontentan av Dahlgrens poäng är att barnen bara måste sköta sig bättre. Därefter går den liberala ledarskribenten till personangrepp mot utbildningsministern som han jämför med en obstinat tonåring. Den reaktionära hållningen fick Skolinspektionen att författa ett svar till Christian Dahlgren.

Ann-Marie Begler, Generaldirektör för Skolinspektionen utvecklar sig knappt. Istället konstaterar Begler att den reaktionära hållningen inte håller om man ska se till vad som är bäst för barnen. Bland annat pekar Begler på att så kallade ”hemmasittare” ofta är barn som far illa. Problem som inte försvinner bara för att någon vuxen säger att barnen ska sköta sig.

Läs Ann-Marie Begler svar nedan;

Det är med stor förvåning som jag läser Christian Dahlgrens ledare i Corren, ”Skolk är skolk, punkt!”, där han kommenterar larmen om ökat antal ”hemmasittare”. Det vill säga elever som är borta från skolan under lång tid.
Jag vill verkligen poängtera att elevernas långa och omfattande skolfrånvaro inte kan likställas med ”skolk”. Det handlar om barn och unga som far väldigt illa, som ofta vill gå i skolan – men som av olika anledningar inte klarar det. Det skapar ett stort lidande både för barnen och för deras föräldrar som ofta kämpar hårt för att få barnet att gå till skolan. Det är ett problem som inte kan reduceras till att elever ska sköta sig.

Ann-Marie Begler, Generaldirektör, Skolinspektionen

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se