Kontakta oss

ARBETSLIV

Byggnads vill stoppa inskränkningen av strejkrätten

Publicerat

den

HOTET MOT STREJKRÄTTEN LO-förbundet Byggnads vill stoppa Socialdemokraternas lagförslag om inskränkt strejkrätt. I en nypublicerad intervju uppger Byggnads ordförande att han tänker ta upp frågan i LO:s styrelse.

– Jag förutsätter att vi tar en sådan diskussion inom LO nu och att vi genuint analyserar detta. Jag har ju landat i att lagen inte behövs, så vi behöver se över frågan, säger Byggnads Johan Lindholm till Arbetet.

Enligt Johan Lindholm borde lagförslaget helst av allt borde skrotas. Anledningen är för att regeringen tidigare använt hamnkonflikten som ursäkt för att inskränka strejkrätten. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har bland annat påstått att den svenska modellen inte längre fungerat. Ett resonemang som Byggnads ordförande inte håller med om. Nu när hamnkonflikten är löst säger han att regeringens lagändring inte behövs.

– Svenska modellen levererade och höll trots starkt tryck. Då ska vi självklart tänka över detta. Jag har gjort det och landat i att lagändringen inte behövs, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till tidningen Arbetet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson uppger att hon inte har ändrat sig i frågan om att inskränka strejkrätten. Lagförslaget är planerat att lämnas in till riksdagen den 2 maj.

Källa: Arbetet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se