Kontakta oss

UTRIKES

Efter misslyckad privatisering – Berlin återkommunaliserar elnätet

Publicerat

den

UTRIKES Efter en seglivad process med överklaganden tvingas nu svenska Vattenfall att lämna tillbaka kontrollen över Berlins elnät.

Sedan 1994 har Berlins elnät varit privatiserat och drivits av svenska Vattenfall genom dotterbolaget Stromnetz Berlin GmbH. De har haft ett 20-årigt monopolkontrakt som löpte ut 2014 men har genom överklaganden lyckats ha kvar kontrollen över elnätet långt efteråt. Nu är den långvariga processen över elnätet över och Berlins senat har bestämt att återkommunalisera elnätet rapporterar ETC.

Det är den politiska majoriteten i Berlin bestående av socialdemokrater, gröna och vänsterpartister som ligger bakom beslutet att återkommunalisera. Driften av elnätet kommer nu återgå till stadens egna bolag Berlin Energie.

Anledningen till att återkommunaliseringen sker är för att 90-talets privatiseringslöften om lägre priser och bättre service helt enkelt inte blev av.

– På 1990-talet hade vi privatiseringsvågen. Vi blev lovade mycket. Servicen skulle bli bättre. Priserna skulle bli lägre men ingenting av det blev av. Nu har vi en motvåg där vi vill ha bestämmanderätt, säger Stefan Taschner som är talesperson för De gröna i energifrågor till SVT.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se