Kontakta oss

ARBETSLIV

Granskning: Alla östeuropeiska byggbolag fuskade i Sverige

Publicerat

den

Foto: News Øresund – Anna Palmehag

LÖNEDUMPNINGEN  Veidekke har granskat östeuropeiska byggbolag med verksamhet i Sverige. I granskningen framgår det att alla östeuropeiska bolag hade fuskat med löner och sociala avgifter.

I samarbete med granskarna från ”Stoppa Fusket” och fackförbundet Byggnads har byggbolaget Veidekke genomfört en granskning av de östeuropeiska byggbolagens verksamhet i Sverige. I granskningen visar det sig att alla 30 granskade bolag hade fuskat.

Granskningen går bland annat igenom byggbolagens årsredovisningar. Årsredovisningarna jämförs sedan med antalet arbetare de registrerat i utstationeringsregistret, antalet ID06(ID-kort som get tillgång till byggarbetsplatser) bolagets uppgifter som lämnats in till Fora. Antalet utfärdade ID06 är också fler än antalet anmälda utstationerade arbetare.

Ett av bolagen som har rödlistats av Veidekke har 45 aktiva ID06 men endast 17 anmälda arbetare i utstationeringsregistret. Enligt granskningen tjänade arbetarna på byggbolaget endast 44,40 kronor i timmen under 2019. Det föregående året låg timlönen på 27,58kr. Just nu är bolaget underleverantör till ett av Sveriges största byggbolag på ett bygge i Stockholm som upphandlats av allmännyttan Stockholms hem.

Bakgrunden till granskningen

Bakgrunden till granskningen sträcker sig tillbaka till 2012 då det norska byggbolaget Veidekke hade huvudentreprenörsansvaret för Skatteverkets nya huvudkontor i Solna. Det visade sig att det fanns svart arbetskraft på byggarbetsplatsen och massmedia granskade fusket. Veidekke lyckades rätta till fusket innan det hann bli någon större mediaskandal.

Händelserna 2012 ledde till att Veidekke inledde ett samarbete med fackförbundet Byggnads. Facket blev nu de som fick ansvaret att granska Veidekkes underleverantörer. Att facket fick ansvaret ledde till två stora fördelar då facket har tillgång till kontrollsystemen Fora, för försäkringar och pensionsavsättningar och Lösen, för löneredovisning.

Efter några år började Veidekke få kontroll över sina underleverantörer men upptäckte samtidigt att de fått allt längre kedjor av underleverantörer, desto längre steg i kedjan desto svårare blev det att granska om underleverantörerna skötte sig. Veidekke svarade då med att enbart acceptera max två led av underleverantörer.

– Vad jag vet är vi ensamma om det än så länge, säger Lennart Weiss, och fortsätter:

– Men likförbannat dök det upp nya case där allt inte stod rätt till, och det var framförallt östeuropeiska företag. När vi har tittat på västeuropeiska bolag som har väldigt billiga priser så har vi sett att anledningen till det, är att de i sin tur har östeuropeiska underentreprenörer, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör vid Veidekke till Målarnas Facktidning.

Vill se flera lösningar

Veidekke har flera förslag på hur fusket inom byggbranschen ska stoppas. De vill se en förändring på dagens sekretessregler som försvårar ett samarbete mellan landets olika myndigheter när de kontrollerar misstänkt fusk.

Veidekke kritiserar också lagen om offentlig upphandling. De offentliga upphandlarna väljer först och främst de leverantörerna som kan erbjuda lägst pris. De utförs inga kontroller mot leverantörer på om de t.ex. uppfyller sociala krav.

Bolaget vill också se en förändring kring regelverket av kartellbildning. De nuvarande reglerna förhindrar ett samarbete mellan bolagen att förhindra fusk.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se