Kontakta oss

INRIKES

C-politiker sprider samefientliga fördomar efter skoterförbud – äger själv skoterföretag

Publicerat

den

KIRUNA Tillfälliga snöskoterförbud i fjällen har under vintern väckt debatt i landets norra delar. I torsdagens SVT Opinion gjorde Kirunas centerpartistiska kommunalråd det tydligt: Skotrar är viktigare än samer. Nu framkommer det att C-politikern har ekonomiska egenintressen i snöskoterbranschen.

Rasistiska konspirationsteorier

Tidigare i vår beviljade regering samebyars överklagan och införde tillfälliga förbudsområden i Kirunafjällen över påsken.  Detta för att skydda den norrländska faunan och den traditionella renskötseln.  Men enligt Centerpartiets kommunalråd i Kiruna, Gunnar Selberg, är det konspirationsteorier som ligger bakom regeringens beslut. I SVT Opinion pläderade han ut den rasistiska konspirationsteorin om att samebyarna ljuger när de söker tillstånd om tillfälliga skoterförbud.

— Det handlar inte om renskötsel, det handlar om vem som äger marken.  Om att det är några ursprungliga rättigheter, om att det här är vår mark och inte er, sa Gunnar Selberg (C).

Handlar om djurskydd och urfolksrättigheter

Rättigheterna som C-politikern syftade på är urfolksrättigheterna. För att skydda samer och andra urfolks arv, kultur och intressen erkänns det att dessa har särskilda rättigheter. I FN:s deklaration om urfolk och stamfolks rättigheter beskrivs bland annat urfolks rätt till självbestämmande, kultur, mark och inflytande i beslutsprocesser.  Till den kategorin hör dock inte turistföretagare eller skoterförare.

— Svenska staten har ställt sig bakom det här beslutet och det finns en grundlagsbestämmelse. Att svenska staten ska främja förutsättningar för att samer ska kunna främja och behålla sin kultur. Samer är ett urfolk och en minoritet, kommenterade Marie B. Hagsgård, expert Europarådet minoriteter och ursprungsfolk i debatten.

Anders Kråik från partiet Samerna försökte pedagogiskt förklara att frågan handlar om djurskydd.

— Man kan inte som Gunnar vill framställa det att man ska ha fri skoteråkning i kalvningsområden. I det här beslutet undantog man skoterlederna och vissa färdstråk. Det var inte totalförbud, sa Anders Kråik från partiet Samerna.

Tjänar pengar på snöskoterutflykter

Centerpartiet i Kiruna har under de senaste året drivit en aggressiv retorik mot de lokala samebyarna. Och kommunalrådet har själv ett egenintresse i frågan. Gunnar Selberg är en mångårig egenföretagare i turistnäringen och har bland annat tjänat pengar på att anordna snöskoterutflykter för välbärgade turister från städerna. I debatten jämförde Selberg den traditionella samiska rennäringen med sitt eget företag.

— Jag skulle också kunna tycka att mina turister ska få lugn och ro. Att man ska stänga ute Kirunaborna från fjällen, för vi ska kunna sitta ifred i fjällen och dricka kaffe. Det är ju horribelt, sa han.

Matti Berg, aktiv i Samelandspartiet, deltog också flitigt i debatten.  Han uttryckte att han generellt är emot förbud och restriktioner. Men att det också kommer tillfällen där korta skoterförbud är nödvändiga.

— I grund och botten är det inte frågan om renskötsel, det är en fråga om djur, natur och miljö. Det är där vi ska måste lägga tyngdpunkten.  Vi ska se till att vi värnar den miljön vi har, för det är den vi ska leva på i framtiden. Det är Kirunas framtid och renen har sin plats i den här miljön, sa han.

Se hela spektaklet här: https://www.svtplay.se/video/21240359/opinion-live/opinion-live-sasong-6-9-maj-22-00


Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se