Kontakta oss

EKONOMI

Tino Sanandaji ger Kommunisterna rätt om reallönerna och bensinpriset

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET  I normala fall brukar högerprofiler aldrig lyfta klassiska vänsterfrågor om klass och låginkomsttagarnas situation. Men nu går den kända nationalekonomen Tino Sanandaji  ut och bekräftar att Kommunisternas KG Nilsson gör helt rätt med att ställa reallönerna mot drivmedelspriserna.

Den 7 maj sände dalmasen tillika K-politikern Gustav Nilsson en tre minuters hälsning till landsbygdsminister Jennie Nilsson där han påpekar att regeringen måste verka för att reallönerna måste upp eller bensinskatten ned. KG:s videohälsning har snart setts av 1,5 miljoner personer och gensvaret har blivit enormt. Dagarna efter videohälsningen tog han initiativ till en manifestation med samma budskap som ska på Sveriges nationaldag.

Efter Karl Gustav Nilssons video har bland annat flera M- och L-politiker angripit frågan. Enligt dessa är det inget fel med att reallönerna står still för de som tjänar minst. Andra till höger har till och med gått så långt att dom har kallat KG Nilssons argumentation för kommunistpropaganda.

Någon som inte tycker att KG Nilsson sprider propaganda är den kända högerekonomen Tino Sanandaji. I ett längre inlägg på Facebook sågar han sina egna åsiktskompisar och skriver rakt ut att det är märkligt att avfärda sambandet mellan reallönerna och drivmedelskostnaderna.

”Det är också märkligt att avfärda med att ökning i bensinpriser är ungefär lika stor som ökning i reallöner. Norm är ju att löner ökar mer än priser, annars skulle vi aldrig ha välståndsökning.” skriver Tino Sanandaji.

Enligt Tino Sanandaji har reallönerna för de mest lägst inkomster bara ökat med 1,1 procentenheter per år sedan finanskrisen 1991. Översatt till ren svenska har det blivit en klassfråga att kunna köra bil. Samtidigt som löntagarnas reallöneökning har stått still har landets rika fått det betydligt bättre.

”Dessutom bortser många från att låginkomsttagares inkomst stagnerat. SCB redovisar inkomstfördelning mellan 1991-2017. Under perioden ökade höginkomsttagares inkomst mycket mer än bensinpriserna, men låginkomsttagares inkomster med drygt 1.1 per år, hälften så mycket som bensinpriset. De som använder sunt förnuft om priset på pumpen hade rätt, som vanligt, medan hippsters som föraktar vanligt folk och överskattar sig själva hade fel, återigen som vanligt.” skriver Tino Sanandaji.

Mer information om 6 juni-demonstrationen finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se