Kontakta oss

INRIKES

Cancerfonden: Tusentals människoliv till spillo på grund av klassamhället

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET Tusentals cancerpatienter dör i onödan varje år och det är människors klasstillhörighet som avgör vem som löper mest risk att dö. Det visar nya siffror som har presenterats av Cancerfonden.

Att rättvis och jämlik vård är en klassfråga har varit fastslaget via forskningen sedan länge. Men att tusentals människor dör i onödan inom cancervården till följd av sin klasstillhörighet har inte varit känt för den breda allmänheten. Idag presenterade Cancerfonden en ny studie som visar att så många som 2900 människoliv hade kunnat räddas, om lågutbildade arbetarklasspersoner hade fått lika bra vård som högutbildade.

– Det är lätt att föreställa sig att de med hög utbildning är pålästa och kräver mer, men det är framför allt skillnader i vården vi ser – Vilken typ av utredning man får och vilken typ av behandling. Här finns det skillnader, säger säger Jan Zedenius som är överläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden, till Sveriges Radio.

Enligt studien är det framförallt lågutbildade män som löper störst risk för att dö i onödan. ”Sett till all cancer är det ingen större skillnad på risken att insjukna i cancer mellan låg- och högutbildade personer. Däremot är dödligheten betydligt högre bland personer som har utbildning under gymnasienivå. Bland män med endast grundskoleutbildningen är dödligheten som störst.” skriver Cancerfonden på sin hemsida.

Källa: Cancerfonden.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se