Kontakta oss

INRIKES

Liberaler vill att det ska kosta 180 000 att plugga på högskola

Publicerat

den

INRIKES     Liberalerna i Timbro vill att svenska studenter ska tvingas betala tiotusentals kronor för att plugga på högskola. Skulle Timbros förslag gå igenom kommer andelen studenter med arbetarklassbakgrund sjunka dramatiskt.

Förr i tiden var högre utbildningar endast till för de ekonomiskt välbärgade. Men sedan 1980-talet har det sakta men säkert förändrats. Nuförtiden är det inte ovanligt att personer med arbetarklassbakgrund väljer att plugga vidare. Men nu kan det bli ändring på det, åtminstone om Svenskt Näringslivs liberala tankesmedja får som de vill. Häromdagen släppte Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro rapporten, ”Kostnaden för kunskap”, där dom föreslår att Sverige ska sluta erbjuda avgiftsfri utbildning på högskolor. Istället vill den liberala tankesmedjan att de högre lärosätena ska börja avgiftsbelägga studenterna.

I rapporten står det att lärosätena bör tillåts att ta ut avgifter upp till 36 000 kronor per läsår. För en femårig utbildning innebär det att den enskilde studenten ska tvingas betala 180 000 kronor för att studera. Förutom avgiftschocken föreslår Timbro även att studiebidraget i studiestödet ska slopas helt. Enligt den liberala tankesmedjan vore det bra för att åstadkomma en rimlig föredelning av kostnaderna mellan studenten och staten.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se