Kontakta oss

DEBATT

Problemet är inte sådana som Erdoğan, det är sådana som Wallström

Publicerat

den

DEBATT Sverige och Margot Wallström måste bryta tystnaden om Turkiets pågående etniska rensning i Afrin och införa feministisk utrikespolitik på riktigt. Det är budskapet från antropologistudenten, Lave Avesta Hadji från Västerås.

Som andra generationens invandrare har jag i 20 år observerat den kurdiska kampens utveckling under min uppväxt i Sverige. Till en början leddes kampen av hoppet om en självständig kurdisk stat. Senare ansåg de revolutionära kurderna att en kurdisk nationalstat endast skulle innebära att återigen bli förtryckta, men på sitt eget språk. Därefter blev deras kamp för en stat till sig själva, en kamp för ett fritt samhälle till alla. Trots den turkiska statens fortsatta aggressioner mot kurdernas former av existens lyckades folket etablera en självständighet i regionen Rojava i norra Syrien i 2013, med ca 5 miljoner invånare som består av fredliga kurder, araber, assyrier, syrianer, yazidier, turkmener, armener, beduinstammar och tjerkesser.

Rojava är uppbyggt efter en socialistisk samhällsordning grundad av Abdullah Öcalan kallad demokratisk konfederalism, inspirerad av den amerikanska politiska filosofen Murray Bookchin. Denna struktur återgår till historiska metoder av lokal självorganisering och eliminerar nationalstaten samt dess patriarkala inflytanden. Besluten tas nerifrån upp av självbestämmande by- och stadsförsamlingar inom en ekologisk samhällsmodell. Den demokratiska konfederalismen i Rojava exemplifierar ett alternativ till den nuvarande kapitalistiska moderniteten och drivs med kvinnor i spetsen. Det går inte att studera konceptet ”frihet” i Rojava utan att studera kvinnan. Kunskapen om kvinnan och hennes skapande roll i samhället ses som folkets enda väg till frihet. Denna frihetskoppling mellan kvinnan och samhället är en särskiljande egenskap i Rojava revolutionen och vidareutvecklas i dess kvinnolära Jineologi.

Det är tydligt att Erdogan finner Rojava som ett hot mot sina vridna värderingar. I drygt två månader har den kvinnoseparatistiska försvarsenheten YPJ tillsammans med det manliga folkförsvaret YPG skyddat folket mot den senaste turkiska invasionsoperationen i Afrin, Rojava. Det civila folket har vägrat lämna sina hem och deltagit helhjärtat i motståndet som tecken på mod och beslutsamhet – kvaliteter som våra europeiska stater saknar.

Jag kan inte hjälpa knyta min näve, när svenska politiker rullar sina ögon åt flyktingkriser utan att se in i grundorsaken. Jag kan inte hjälpa knyta min näve, när fascistiska styrkor skjuter mot demokratiska regioner med svenska vapen. Jag kan inte hjälpa knyta min näve, när landet jag föddes i inte kan lyfta ett finger mot ondskan för dem som alltid lyft två stycken för freden. Jag kan inte hjälpa knyta min näve, men jag kan inte hjälpa höja den heller. Jag höjer den inte mot Erdoğans starka patriarkala styre utan Margot Wallströms svaga feministiska utrikespolitik. Jag höjer den inte mot Turkiets framgångsrika diktatur utan Sveriges plastiga socialdemokrati. Jag höjer den inte mot den turkiska befolkningens röster utan det svenska folkets tystnad.


Lave Avesta Hadji – Stockholm Universitets kårförening Scholars of Apoism 


Källhänvisningar:

Fakta om Rojava

http://www.internationalen.se/2015/12/rojava-bortom-revolutionsromantiken/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WLqdEL/turkiska-plan-bombar-afrin-i-syrien
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/xR4qmB/befalhavare-i-afrin-detta-ar-ett-blodbad 
https://www.etc.se/inrikes/sverige-bevapnar-diktaturer
http://www.politism.se/story/svensk-vapenexport-ett-granslost-hyckleri
https://www.svd.se/svensk-vapenexport-till-flera-diktaturer