Kontakta oss

EKONOMI

Danmark nekar ekonomiskt stöd till företag i skatteparadis

Publicerat

den

EKONOMI I samband med Coronakrisen är det många danska företag som behöver ekonomiskt stöd. Nu har det landet bestämt att företag som slussat pengar till skatteparadis inte kommer få något ekonomiskt stöd.

I helgen beslutade den danska regeringen och Folketinget om det senaste ekonomiska stödet under Coronakrisen rapporterar ETC. Ett av de nya villkoren för företag att få ekonomisk stöd är att de inte ska vara baserade i skatteparadis.

”Företag baserade i skatteparadis i enlighet med EU:s riktlinjer inte kan motta kompensation i den utsträckning det är möjligt att utesluta dem enligt EU-rätten och eventuella andra internationella förpliktelser som Danmark eller Eu har åtagit sig”, enligt ETC.

Alla partier i Folketinget var eniga bakom förslaget. De som låg bakom förslaget var det röd-gröna partiet Enhedslisten.

– Våra pengar ska inte hamna i skatteparadis, de ska gå till att rädda arbetsplatser, säger Rune Lund, finans- och skattepolitisk talesperson för Enhedslisten till ETC.

Annorlunda ton i Sverige
I Sverige finns det inget liknande beslut. Sedan tidigare finns det en enighet bland partierna i Finansutskottet att företag som delar ut vinst inte kommer få något ekonomiskt stöd av staten.

Finansmarknadsministern Per Bolund (MP) ville inte svara på frågan om Sverige skulle genomföra samma förslag. Han hänvisade istället till finansministern Magdalena Andersson (S). Hon skrev följande till ETC:

”Vårt fokus har varit att agera skyndsamt för att lindra effekterna på svenska jobb och så långt som möjligt undvika komplicerade regelverk. Men om vi upptäcker risker att något stöd hamnar i skatteparadis är vi självklart beredda att agera, på samma sätt som vi satt in och kommer sätta in fler kontrollåtgärder. Stöden är till för att rädda svenska jobb och seriösa livskraftiga företag, inte för skattesmitare och bedragare.”

Förslaget möter motstånd från högern. Centerpartiet vill inte kommentera och Liberalerna säger nej till förslaget. Liberalernas skattepolitiska talesperson Joar Forssell tycker Sverige redan gör tillräckligt mot skatteflykt. Han tycker också det är irrelevant vart företag som tar emot ekonomiskt stöd från den svenska staten har sin juridiska hemvist.

– Följer man reglerna som finns tycker jag inte att man ska särbehandlas kontra andra bolag. De stödpaket som vi, tillsammans med regeringen driver igenom, handlar om att rädda jobb i Sverige. Arbetstillfällen som också större arbetsgivare står för så klart. Var de sen har sin juridiska hemvist, det spelar mindre roll för dem som faktiskt jobbar, säger Forssell till ETC.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se