Kontakta oss

EU

Centerpartiet: Federley kände till sexbrotten sedan länge

Publicerat

den

INRIKES    Centerpartiet medger att turerna kring EU-parlamentarikern Fredrik Federley har skadat förtroendet för honom. Federley uppmärksammades förra veckan efter att det framkommit att han precis blivit sambo med en dömd pedofil som precis avtjänat fängelse för grova sexbrott.

Avslöjandet av Federleys privatliv ledde till att EU-parlamentarikern tog en så kallad ”time out” från sina politiska uppdrag. Enligt Federley innebar avslöjandet att hans liv föll i bitar och att han inte kan fokusera på politiken. ”Jag har fallit i bitar och behöver samla ihop mig själv, läka och hämta styrka”, skrev Federley på sin Facebooksida i torsdags.

Brotten begicks mellan 2013 och 2014 och omfattat 22 fall av grov våldtäkt mot barn, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sex fall av sexuellt ofredande och grovt barnpornografibrott vid 38 tillfällen.

Kände till sexbrotten

Under tisdagen uppgav Centerpartiet att partiets förtroende för Fredrik Federley är skadat. Enligt Centerpartiet ska Federley känt till sexbrotten och fängelsestraffen sedan en längre tid. Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson skriver i ett sms till SVT Nyheter att det i samtal med Federley “framkommit att han har vetat om detta under en längre tid” och att det har “skadat förtroendet för honom”.

Om avslöjandena leder till att Federley kommer tvingas lämna Centerpartiet eller inte är för närvarande oklart.

”Tids nog får vi diskutera vad detta betyder för hans politiska framtid. Där är vi inte nu.”, skriver Centerpartiets partisekreterare i ett sms till SVT.

Fredrik Federley är idag sjukskriven till den sista januari nästa år.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se